Vesti
25.10.2020. 16:54
R. E.

Neki novi klinci

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Vreme je, kažu, majstorsko rešeto. Nešto što se nekada čini nejasno i nerazumljivo, s protokom vremena postaje jasno. A nešto, pod uticajem istog faktora, ne postane ništa jasnije nego što je bilo u svom začetku. Možda će vremenom biti jasnije kako je moguće da u Srbiji raste nekakav politički sentiment koji mnogo, mnogo liči na ksenofobiju i rasnu mržnju. U ovom trenutku ne verujem da bilo ko može pronaći logično i razumno objašnjenje.

Kako je moguće da neko mrzi drugo ljudsko biće samo zbog toga što je druge boje kože ili vere? I kako je moguće da je takvih sve više. Šta smo to kao društvo propustili u poslednje dve ili tri decenije pa je to postalo moguće? Gde su pogrešili roditelji, škola, crkva... ko god, pa sada takvih ima sve više i kako kaže predsednik Vučić, jedina snaga kojoj podrška raste i to toliko da se bliže ili su čak i iznad famoznih tri odsto i ulaska u parlament. Na stranu što je to velika sramota za ove što sebe nazivaju srpskom opozicijom, a zapravo su samo uposlenici kompanije „Junajted medija“. Ipak, fenomen je takav da se preko njega ne da olako preći.

Povezane vesti - LUČIĆ: Telekom Srbije će veoma brzo podneti tužbu protiv United grupe

Antivakseri, ovi što jure migrante, protivnici 5G mreže i ostali teoretičari zavere, za podršku njihovim teorijama negde i može da se nađe opravdanje. Ne razlog, jer razlozi za iracionalno postupanje ne mogu da postoje, ali mogu opravdanja. Njih je mnogo, od hereditarnog faktora, urođene sklonosti srpskoga življa ka konspirativnom i s tim u vezi, skupljanju i cirkulisanju bezbednosnih informacija, pa preko sklonosti ka fantastici ukorenjenoj još u srpskoj mitologiji i mitomaniji pa do kontemporarnijih  uobrazilja, nacionalnih mitova i legendi o Srbima kao božanskom narodu, Teslinom tajnom oružju... Narod koji je bio kadar da devedesetih kupuje benzin u prahu i pravi peticiju da se Kasandra pusti iz zatvora, sasvim izvesno je danas kadar da veruje da korona ne postoji, ili da to što postoji je zapravo zbog 5G mreže, zbog koje imamo i porast karcinoma i uopšte svih letalnih čudesa ovoga sveta koji su se po nekom unapred smišljenom, naravno sorosovskom planu obrušili na preostale pripadnike nebeskog naroda. Jer između opstanka ljudske rase i Sodome i Gomore, stojimo samo mi - izabrani. Da takvi ljudi postoje, to je za poverovati, ali osim verbalno, uglavnom su bezopasna pojava. Edukacija je tu od pomoći.

No, ono gde je čak i edukacija bespomoćna to je tamo gde je prisutna indoktrinacija. A oni koji prave nekakve patrole pa noću presreću migrante, izbeglice ili šta već, legitimišu ih i maltretiraju, oni su indoktrinirani. To je malo teža boljka jer uz nju obavezno idu pridruženi komorbiditeti poput organizacije, vojnog ustrojstva i primene sile. Kako takve pojave mogu pogubno delovati na društvo, istorija nas je dobro podučila nekoliko puta. Račun za ove lekcije je plaćan krvlju. Ono što treba da zabrine je izvesna i ozbiljna morfološka promena. Vreme će, nadamo se, dati odgovor kako je moguće da naše nacionalno biće bude pogodno tlo za bujanje ovakvih ideja kada to nikada nije bilo i to smo duboko ukorenjeno uverenje u našem etnosu plaćali uvek u stotinama hiljada i milionima života.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
3°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve