Vesti
30.11.2021. 14:28
Tanjug

Zlatibor Lončar

"Ni sojeve koji su bili poznati nismo u potpunosti savladali"

Zlatibor Lončar
Izvor: FOTO TANJUG / STRAHINJA ACIMOVIC

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar apelovao je danas da se ne iznose u javnost preuranjene informacije o novom "omikron" soju koronavirusa i dodao da ćemo za desetak dana imati nove informacije.

"Dvadeset meseci traje sve ovo. Korona nam je pokazala da ni one sojeve koji su bili poznati nismo u potpunosti savladali. Ne zalećimo se sa informacijama o novim sojevima", rekao je Lončar RTS-u.
 

"Potrebno je dodatno vreme da bi se procenilo da li se ovaj soj pokazuje i u kom procentu kod pi-si-ar testa, da li ga on detektuje i da li soj probija imunitet koji se do sada dobijao vakcinacijom", istakao je Lončar.
 

On je dodao da kakav god da je soj virusa, moramo da uradimo šta je do nas da sprečimo da soj dođe u tom obimu da naruši zdravlje, život i zdravstveni sistem.

Lončar je razgovarao sa šefom tima za imunizaciju u Regionalnoj kancelariji Svetske zdravstvene organizacije za Evropu, Datom Sidartom od kojeg je dobio pohvale za imunizaciju u Srbiji.

"Koncentrišimo se na stvari koje nas čekaju, da se ne vraćamo unazad. Pohvaljen je naš sistem za prijavu neželjenih efekata, da je transparentan i da treba više da ga eksploatišemo - da kažemo kakvi su rezultati da građani znaju da nemaju bojazan da vakcine izazivaju neke neželjene efekte o kojima se priča", rekao je Lončar.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Lončar: Srbija prva u svetu dobija novi eksperimentalni lek protiv korone
apoteka, lekovi

Ministar najavljuje

08.11.2021. 13:44

Lončar: Srbija prva u svetu dobija novi eksperimentalni lek protiv korone

Srbija je prva zemlja u svetu koja će imati novi eksperimentalni lek za lečenje koronavirusa, koji je razvila američka kompanija "Fajzer", a koji smanjuje rizik od hospitalizacije i smrti kod pacijenata čije je zdravlje već ugroženo za 89 odsto, najavio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve