Vesti
01.04.2022. 17:40
Beta

Zorana Mihajlović

"Nije bilo eksplozije u rudniku 'Soko', rudari su se ugušili"

Rudnik, rudar
Izvor: Shutterstock

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je da se osam nastradalih rudara u rudniku uglja "Soko" kod Sokobanje ugušilo zbog visoke koncentracije metana.

"Poginulo je osam rudara rudnika 'Soko'. U petak u 4.10 ujutru su se ugušili. Nije bilo nikakve eksplozije. Porast metana je bio tako visok da su se ugušili", kazala je ona u izjavi novinarima ispred rudnika.

Prema njenim rečima, tela nastradalih rudara su na putu za Niš kako bi se izvršila obdukcija.

"Istražni organi rade svoj posao. To znači i policija i inspekcije. Verujem da ćemo uskoro imati napismeno uzroke ove nesreće", kazala je Mihajlović.
 

Istakla je da je ovaj "metanski rudnik" opskrbljen svom potrebnom opremom, te da se sprovodi monitoring.

"Imamo sve što se dešavalo. Svaki sekund u rudniku je snimljen", rekla je Mihajlović.

Naglasila je da će država pomoći svim porodicama nastradalih u svemu što je potrebno, a pomoći će i njihove kolege rudari iz čitave Resavce.

"Iza osam rudara ostalo je dvanaestoro dece, a jedna beba se rodila početkom godine. Naša obaveza je da učinimo sve za porodice ovih ljudi", kazala je Mihajlović.

Direktor JP PEU Resavica, Saša Spasić rekao je da je u trećoj smeni došlo do tzv. prodora metana prilikom redovnog procesa proizvodnje.

"U trećoj smeni je bilo 67 rudara, 18 rudara je povredjeno, niko nije u životnoj opasnosti, ali nažalost osmoro je preminulo", reko je on.

Direktor rudnika "Soko" Drago Milinković kazao je da je došlo do izdvajanja metana iz komore potkopa zbog čega je došlo do gušenja rudara.

"Nakon toga su preduzete sve radnje. Nadležna inspekcija došla je na lice mesta, zajedno sa predstavnicima kompanije JP PEU Resavica, izvršen je uviđaj pre sat vremena. Biće uviđaja i drugih veštaka i komisija Ministarstva rudarstva i energetike", rekao je Milinković.
 

Prema njegovim rečima, nije bilo nikakvih fizičkih promena u prostoru rudnika, niti na telima nastradalih rudara zbog čega je, kako je naveo, evidentno da je došlo do gušenje od metana u visokim koncentracijama.

On je kazao da se sve iznenadno desilo i da je u pitanju "viša sila", ističučući da je rudnik "Soko" jedan od najsavremenijih rudnika tog tipa u Evropi po pitanju monitoringa.

"Obišao sam dosta rudnika u Sloveniji, Poljskoj, Ukrajini ovakav monitoring nema nijedan rudnik", izjavio je Milinković.

Naglasio je da se neprekidno kontroliše gasno stanje u jami i to ne samo metana, već i ostalih prisutnih gasova, tako da se u slučaju bilo kakve promene sprovode preventivno mere iz dela bezbednosti na radu.
 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Otvoren nov rudnik bakra i zlata u Boru
Bor

Čukaru Peki

22.10.2021. 13:05

Otvoren nov rudnik bakra i zlata u Boru

Kineska kompanija Ziđin, većinski vlasnik nekadašnjeg RTB Bor, otvorila je u tom gradu novi rudnik bakra i zlata Čukaru Peki, a početak rada rudnika su pritiskom na taster ozvaničili predsednik Srbije Aleksandar Vučić, direktor za poslovanje u inostranstvu Ziđina Chiju Guodžu i ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
12°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve