Vesti
31.08.2023. 18:13
Beta

Žozep Borelj objavio

Evo za kada je zakazan novi sastanak Vučića i Kurtija

1
Izvor: EPA / STEPHANIE LECOCQ

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj izjavio je da će nova runda dijaloga Beograda i Prištine na visokom nivou biti održana u Briselu 14. septembra.

"14. septembra ću biti domaćin novog sastanka u okviru dijaloga Beograda i Prištine na nivou lidera, na kojima ćemo tražiti rešenja za sadašnju situaciju", izjavio je Borelj u Toledu, prenose mediji.

On je rekao da je na neformalnom sastanku ministra spoljnih poslova EU u Toledu razgovarano o proširenju Evropske unije.

Borelj je dodao da su se ministri složili sa predlogom španskog predsedništva EU da se sledećeg meseca održi ministarski sastanak o zemljama Zapadnog Balkana.

EU je 3. juna objavila da od Kosova i Srbije očekuje da se ponašaju odgovorno i da se odmah angažuju u dijalogu radi pronalaska održivog rešenja za situaciju na severu Kosova koje garantuje bezbednost, sigurnost i participativnu demokratiju za sve građane i koje otvara put za sprovođenje Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa, postignutog 27. februara.

Unija je tada navela da to uključuje početak rada na formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO) bez daljeg odlaganja ili preduslova, kao i da kosovske vlasti treba što pre da raspišu vanredne lokalne izbore u sve četiri opštine na severu Kosova, na kojima će učestvovati kosovski Srbi.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kurti: "Već dva meseca nema incidenata"
Aljbin Kurti

Kosovo

28.08.2023. 22:20

Kurti: "Već dva meseca nema incidenata"

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je na Bledskom forumu da već dva meseca nema nasilnih protesta i da je prisustvo kosovske policije smanjeno dva puta po 25 odsto u opštinama na severu.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
26°C
28.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve