Vesti
29.05.2019. 19:24
Beta

NOVE NADLEŽNOSTI: Izmenjen Zakon o glavnom gradu, nova ovlašćenja za opštine

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Skupština Srbije usvojila je danas izmene i dopune Zakona o glavnom gradu kojima se gradu proširuju nadležnosti i po kojima će Beograd imati 10 gradskih i sedam prigradskih zona sa većim ovlašćenjima.

Izmenama Zakona o glavnom gradu predviđeno je i da prigradske opštine imaju, uz saglasnost grada, svoja javna preduzeća, kao i da grad svoje izvorne nadležnosti može da prenese na prigradske opštine.

Prigradske opštine Barajevo, Grocka, Lazarevac, Mladenovac, Obrenovac, Sopot i Surčin dobiće pravo da van plana genrelane regulacije donose urbanističke planove uz saglasnost Grada Beograda. Deset gradskih opština vršiće legalizaciju do 400 kvadarata i izdavati građevinske dozvole do 1.500 kvadrata. Prigradske opštine će vršiti legalizaciju do 3.000 kvadrata i izdavati građevinske dozvole do 5.000 kvadrata.

Izmenama zakona se ukida neposredno i tajno glasanje na izborima za savete mesnih zajednica u Beogradu. Ukida se i mogućnost da Beograd ukine postojeću gradsku opštinu i njeno područje pripoji jednoj ili više gradskih opština.

Ukida se obaveza da glavni grad ima gradskog arhitektu, umesto toga statutom se može predvideti pomoćnik gradonačelnika u oblasti urbanizma. Gradonačelnik i Gradsko veće prema propisanim izmenama zakona više neće imati obavezu da najmanje dva puta godišnje izveštavaju Skupštinu o izvršavanju odluka i drugih akata Skupštini grada.

Načelnik gradske uprave za svoj i rad gradske uprave odgovaraće Gradskom veću, a ne Skupštini Beograda. U obrazloženju zakona je navedeno da je cilj zakona decentralizaciaj i da se izmenama zakona izražava posebnost Beograda utvrđivanjem većeg broja nadležnosti i preciziranjem određenih poslova, jer dosadašnjim Zakonom o glavnom gradu suštinskih razlika gotovo i da nema u odnosu na ostale jedinice lokalne samouprave.

Gradsku zonu će činiti 10 opština: Vračar, Stari Grad, Savski venac, Voždovac, Zvezdara, Palilula, Rakovica, Čukarica, Novi Beograd i Zemun.

Usvajanjem zakona, a potom intoniranjem himne "Bože pravde" danas je završeno redovno prolećno zasedanje. Tokom zasedanja od marta do kraja maja bilo je šest sednica i jedna posebna na kojoj se raspravljalo o Kosovu i Metohiji, a izveštaj je podneo predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a prisustvovali premijerka Ana Brnabić i ministri.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
22°C
25.06.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve