Vesti
02.07.2020. 14:40
R. E.

NOVI BROJ EKSPRESA: Lek nije ni blizu

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

U novom broju Ekspresa, koji je od petka 3.7.2020. na kioscima, pročitajte:

Još nismo ni blizu leka 

Da je hvatanje u koštac sa Covid-19 teško zbog nepredvidivosti samog virusa, potvrđuje u razgovoru za „Ekspres“ i dr Igor Barjaktarević, docent na UCLA univerzitetu u Kaliforniji, specijalista pulmologije i intenzivne nege. On, međutim, dodaje da „ima puno nivoa borbe sa virusom koji su sami po sebi od suštinskog značaja, a svaki od tih nivoa evoluira, ali i dalje potpuno zavisi od ostalih“.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

"Jednostavan primer je činjenica da najteži, srećom ipak relativno ređi oblici bolesti koji zahtevaju intenzivnu negu i čiji ishod lečenja u potpunosti zavisi od bolničkih mera i intervencije lekara, imaju stepen preživljavanje viši od 50 odsto u većini razvijenih bolničkih sistema u ovom trenutku, što je značajno bolje u odnosu na prve podatke koje smo imali.

Uspešno lečenje ovakvih pacijenata je, međutim, zahtevno i direktno zavisi od kapaciteta zdravstvenih sistema, a samim tim i od kontrole nad situacijom koju se uspostavlja na epidemiološkom nivou, dakle i od odgovora države, a onda i samog društva. Pucanje ove sprege na bilo kom mestu povlači sa sobom moguće sveobuhvatno pogoršanje situacije.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Intervju Branislav Tapušković: Tači neće biti optužen za "žutu kuću"

Tapušković, iskusni advokat, jedan od starih lavova srpske advokature, koji je pravničke sposobnosti imao prilike da pokazuje i u Haškom tribunalu, ne krije skepsu u pogledu eventualnog procesa protiv nekadašnjih lidera Oslobodilačke vojske Kosova. A ona se bazira pre svega na tome što se još ne zna konkretno šta se nalazi u toj optužnici, koja se konkretna dela Tačiju i Veseljiju stavljaju na teret.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Show must go on

Ono što je u ovom momentu daleko važnije od toga da li je Tači u ovom slučaju samo moneta za potkusurivanje jeste da li će se dijalog između Beograda i Prištine maći sa mrtve tačke na kojoj je već duže vreme.

Pred nama je svakako interesantan period kada je u pitanju dijalog Beograda i Prištine. Ostaje da se vidi u kom pravcu će teći inicijativa EU, kakva će biti reakcija Amerike i da li će doći do zakazivanja novog sastanka, ali i ko će od kosovskih političara istupiti kao pregovarač.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

 

Zaostale misterije zemunskog klana

Ni danas nije otkriveno ko je i zašto pet dana posle ubistva Cvetka Simića u Zagrebu njegov pasoš provukao na graničnom prelazu Zvornik, iako je sve zabeleženo na video snimku.

Za Cvetkom Simićem ostale su tri misterije: saučesništvo u atentatu koji je 2005. u Beogradu trebalo da izvrši sa Vukom Vulevićem, izvlačenje ubica policijskog inspektora Slavoljuba Šćekića iz Crne Gore, ali i zašto se raspitivao o tajnom sastanku srpske i hrvatske policije održanom dan posle ubistva Ive Pukanića.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
6°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve