Vesti
14.01.2021. 19:24
R. E.

NOVI BROJ EKSPRESA: Najveća tajna

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

U novom broju Ekspresa, koji je od petka 15.1.2020. na kioscima, pročitajte:

INTERVJU STEVO TODORČEVIĆ: Obrazovanje cveta u svakoj kulturi koja ga ceni 

Akademik Stevo Todorčević uživa ugled najboljeg srpskog matematičara, ali i jednog od najboljih i najcenjenijih u svetu. Kada god ga predstavljaju, često za njega govore da je "najznačajniji srpski matematičar još od Mike Alasa".

Karijera ga je vodila do Berklija i Prinstona, rukovodio je tematskim programima na matematičkim institutima u Stokholmu, Torontu, Barseloni. Bio je mentor desetinama doktoranada. Disertacije nekih od njih dobile su vrhunske svetske nagrade, poput Saksove nagrade Univerziteta MIT/Harvard ili Godelovu nagradu Bečkog univerziteta.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Todorčević je doktorirao jpod mentorstvom akademika Đure Kurepe, još 1979. godine, kod kojeg je godinu dana ranije radio i magistarsku tezu. Profesor Kurepa bio je tada mišljenja da je Stevin rad, koji je priložio kao magistarsku tezu, bio vredan doktorata, pa su mu predložili da odbranom magistarske teze i doktorira.

Todorčević nije prihvatio predlog pa je 1979. godine uradio doktorsku tezu, za čije čitanje i ocenu profesor Kurepa nije mogao da nađe nikoga u Jugoslaviji, pa se obratio dvojici profesora iz Engleske. Jedan od njih je bio Keit Devlin, koji je Stevi preporučio da ode na predavanja profesora Šelaha o forsingu u Jerusalim. Na početku odbrane doktorske teze, profesor Kurepa je istakao da je Stevo po talentu iznad svih  40 doktoranada kojima je on bio mentor tokom karijere.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Dopuna za portret Mirjane Marković

Otkrivamo kako je i zašto nastradala majka Mire Marković i kakvu je tu ulogu imao Petar Stambolić;

Jedina ambicija Markovićeve je bila da spere ljagu sa majčinog imena. Da li je odbijanje rehabilitacije koštalo Ivana Stambolića glave;

Najlakše je Srbin postati 

Činjenica je da i obični ljudi, čiji prijem u srpsko državljanstvo „nije od interesa“ za Srbiju, nemaju nikakvu obavezu da pre sticanja srpskih papira nauče i srpski jezik, niti da se upoznaju sa, recimo, srpskom istorijom i kulturom, ili da, na primer, makar ovlaš prouče srpski društveno-politički sistem...

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Prema podacima koji su u medijima objavljeni tokom prošle i pretprošle godine, srpsko državljanstvo je od 2010. godine potražilo i dobilo između 170 i 2.200 stranaca...

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Povratak iz pepela

Sve oko nas u izvesnom smislu je neistraženo, pa i sama činjenica da čovečanstvo ubrzano nadoknadi brojčane gubitke u ljudstvu posle svake velike nesreće. I ne samo da ih nadoknadi, nego nove generacije posle velikih stradanja u skoro svakoj državnoj zajednici postanu izuzetno kreativne i preduzimljive. Da li će se tako nešto ponoviti posle planetarne pandemije koronavirusa?

U istraživanju ovog fenomena "Ekspres" je razgovarao sa uglednim srpskim demografom dr Vladimirom Nikitovićem, istoričarem dr Čedomirom Antićem i psihologom dr Žarkom Trebješaninom. Ugledni srpski istoričar profesor Čedomir Antić, koji se naučno bavi i demografijom, ekskluzivno za "Ekspres" kaže da je pitanje nadoknađivanja populacije srazmerno istraženo.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

INTERVJU FILIP ČOVIĆ: Nikada nisam mislio da je košarka opuštena priča 

"U regionu bismo mi najmanje izgubili ukoliko se sutra ABA liga ugasi kao takmičenje. Srbija ima talentovanu decu, ponovo oživljavaju neki klubovi i bilo bi sjajno kad bi košarka ponovo bila način života, strast i ljubav onih koji su u nju na ovaj ili onaj način uključeni", istakao je proslavljeni košarkaš za naš list.

"Protiv Mege smo imali pobedu, a onda mi se dogodilo da napravim petu ličnu grešku u trenutku kada to nije smelo da se dogodi. Znam da ne može jedan igrač da bude kriv za poraz, mi smo tim i svako je podjednako kriv, ali sam ja u tom trenutku mislio da sam najveći krivac."

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve