Vesti
06.11.2020. 17:09
R. E.

NOVI BROJ EKSPRESA: Novo lice terora

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

U novom broju Ekspresa, koji je od petka 6.11. 2020. na kioscima, pročitajte:

INTERVJU VLADE RADULOVIĆ: SUROVA REALNOST U EVROPSKOJ KUĆI 

"Ja sam napominjao prethodnih godina da će onog trenutka kada dođe do slabljenja pozicija Islamske države front da se prebaci u Zapadnu Evropu. To nije klasičan vojni front, to nisu vojne formacije, ali je koristeći migrantsku rutu veliki broj najzagriženijih boraca Islamske države otišao u Zapadnu Evropu. Oni su ono što zapravo predstavlja problem", istakao je Radulović u razgovoru za Ekspres.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

"Imate više od 100 akata terorizma na godišnjem nivou u Evropi, zavisno od godine. Taj broj je drastično veći ukoliko posmatramo čitav svet i bojim se da će trend rasta biti prisutan i ubuduće."

VIRTUELNA KULTURA HEJTA

Šta bi bilo da su austrijske bezbednosne službe obratile pažnju na Instagram profil dvadesetogodišnjeg Kujtima Fejzulaija na kojem se, pozirajući sa mačetom i „kalašnjikovom“, zaklinje na vernost vođi Islamske države? Da li bi njihova eventualna reakcija sačuva- la živote petoro Bečlija koji su u ponedeljak uveče pali kao žrtve ovog teroriste?

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Postavimo, međutim, još jedno pitanje – kako su njegovi postovi uticali na druge ljude? Kako su oni reagovali na potonje reakcije ekstremista koji su po društvenim mrežama hvalili i veličali "njegov herojski čin"?

Može li tako nešto da motiviše neke nove napade, da oblikuje nove teroriste? Može li se mržnja iz virtuelnog sveta pretočiti u nasilje u realnom životu?

MRŽNJA NEPRIHVAĆENIH

Izvršioci poslednjih terorističkih napada u Evropi su oni koji dugo, neki čak i od rođenja, žive na teritoriji Evrope. Većina njih se relativno dobro uklopila u okruženje, ili tačnije -  nikada nisu davali vidljivog povoda za sumnju u svoj radikalizam. Upravo ta okolnost predstavlja najveći izazov za bezbednosne službe u Evropi, jer se pokazao da strah od stotina hiljada migranata koji su u proteklih pet godina stigli u Evropu nije presudni “izvor” islamskog radikalizma. Iako je na putu migrantskog talasa, kroz Srbiju je do sada, zvanično, prošao samo jedan učesnik terorističkih napada u Nici. Kasnijom proverom evidentirano je da je u našu zemlju ušao na graničnom prelazu Preševo i produžio ka Zapadnoj Evropi.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Neuporedivo veću pretnju po ovdašnju bezbednost, kao i bezbednost zemalja u okruženju, predstavljaju oni koji su odlazili u ratna područja, učestvovali u borbama na strani Islamističke države, a potom se vratili ili bili deportovani.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

ODLAZAK VELIKOG ĐEDA

Stoji i ona teološka mudrost, čuo sam je više puta: „Bog je svakome dao dovoljno vremena da završi ono delo koje mu je namenio kad ga je stvarao“. A Svevišnji je jereju iz Donje Morače dao toliko velikih i teških zadaća, koje je on tako svetački izvršio. Njegova biografija, koja beleži samo ono najvažnije, fascinantna je...

INTERVJU LJUBIŠA TUMBAKOVIĆ: Za tri dana ne može da se napravi igra

"Mi smo i dalje u svojim glavama evropski Brazilci, a u stvari nismo. Treća smo evropska liga, daj bože da budemo druga, da kroz ovo takmičenje napravimo rezultat. Želim jednu kompaktnu, disciplinovanu i borbenu ekipu, pozitivnu atmosferu, želim da oni budu srećni kad dolaze na okupljanje i da ja budem srećan kada njih vidim," rekao je Tumbaković za naš list.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

"Sada kad gledam derbi, kad nisam na terenu ali sam ipak deo te priče, neke stvari više ne prepoznajem. I te stvari me uslovno pogađaju. Svim srcem želim da derbi stvarno bude derbi, posebna predstava, doživljaj, dan koji ne traje 90 minuta već 10 dana pre i 10 dana posle. Toga više nema, te atmosfere i tog ambijenta na tribinama, u gradu, medijima..."

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
19°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve