Vesti
17.12.2020. 19:24
R. E.

NOVI BROJ EKSPRESA: Što je babi milo...

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

U novom broju Ekspresa, koji je od petka 17.12.2020. na kioscima, pročitajte:

INTERVJU BOAZ TOPOROVSKI: Zajedno u borbi protiv revizije istorije 

"Istorija nas uči da je naša obaveza da ne sedimo skrštenih ruku i puštamo ekstremističke grupe da jačaju, već da reagujemo odmah kako bismo se borili protiv rasizma i antisemitizma", Toporovski novi predsednik poslaničke grupe izraelsko-srpskog prijateljstva u Knesetu.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

"Mislim da bismo morali da budemo veoma oprezni u postavljanju stereotipa u vezi sa bilo kojom etničkom grupom. To su stvari koje na kraju krajeva mogu da dovedu do zabluda i jačanja ekstremista, kao i do destabilizacije u svetu", istakao je Toporovski u razgovoru za Ekspres.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

BAJDEN I "TRAMPIZMI" U SRBIJI

U našoj javnosti posle predsedničkih izbora u Sjedinjenim Američkim Državama prave se temeljne analize šta sleduje Srbiji dolaskom Džozefa Bajdena u Belu kuću. Te analize prvenstveno su podgrejane činjenicama da je gospodin Bajden bio jedan od prvih jastre- bova u vremenima Bila Klintona da se protiv Srba u vreme raspada SFRJ i njenog krvavog raspleta u građanskom ratu zauzmu što tvrđi stavovi i da se bombarduju srpske vojne snage u BiH i na kraju da se bombarduje Srbija 1999. godine, što je dovelo do stvaranja kvazidržave Kosovo. Sa tog stanovišta, strahovi Srba su opravdani, ali se zaboravlja da se svet od kraja 20. veka do danas temeljno promenio, da Amerika nije ono što je bila, tako da danas tu globalnu moć mora da deli sa Kinom i Rusijom. Zbog tih činjenica, a i zbog sebe same, Amerika danas ima prečih briga od Srba i Srbije (kao što je uvek i bilo).

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

TRAŽI SE IZLAZ IZ HAŠKOG LAVIRINTA

Daleko od očiju, od prvog plana svakodnevnih nevolja, nekadašnji Tribunal u Hagu, u međuvremenu preimenovan u Mehanizam za međunarodne krivične sudove, i dalje je aktivan u predmetima u kojima su državljani Srbije važan "segment" delovanja.

Pre desetak dana Mehanizam, kako se skraćeno naziva pravni naslednik nekadašnjeg Tribunala, ponovo je uputio zahtev Srbiji da bez odlaganja uhapsi i izruči Hagu Vjericu Radetu i Petra Jojića, zvaničnike Srpske radikalne stranke. Zahtev za njihovo izručenje baziran je na optužbi za nepoštovanje suda.

"Uprkos činjenici da optuženi više nisu poslanici u Narodnoj skupštini Srbije, svedoci su ostali pri svom nedvosmislenom stavu da nisu voljni da svedoče protiv njih ukoliko bi predmet bio ustupljen Srbiji, što održavanje procesa u Srbiji čini nemogućim", napisao je kineski sudija Liu Daćun, uz naglasak na to da informacije s kojima raspolaže "izazivaju ozbiljnu zabrinutost za mogući uticaj koji bi suđenje u Srbiji imalo na bezbednost, privatnost i dobrobit svedoka i njihovih porodica".

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

DUGO JE I TRAJALO

Postavlja se pitanje da li je formiranje udružene opozicije moguće ako već opozicione stranke između sebe ne mogu da se dogovore ni o tome šta je njima u ovom trenutku bitno, a to je očekivani i najavljivani dijalog o izbornim uslovima, uz posredovanje predstavnika Evropskog parlamenta...

Da li je u pravu bio Svetislav Basara kada je govoreći o Đilasu i Jeremiću izjavio: "Njih dvojica nemaju nikakvu ideju, oni samo kažu ‘bićemo dobri, majke nam’ i čekaju svojih pet minuta, koje će dočekati, jer nema nikog drugog"...

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

IZAZIVANJE PLANETE

Uprkos veoma oštrim upozorenjima lidera najrazvijenijih zemalja sveta, Brazil ne namerava da promeni svoju politiku prema najvećoj prašumi na svetu.

"Usred globalne klimatske krize ne možemo sebi priuštiti veću štetu glavnom izvoru biološke raznolikosti. Amazon mora biti zaštićen"

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
12°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve