Vesti
27.11.2020. 18:50
R. E.

NOVI BROJ EKSPRESA: Zašto otpor vakcinaciji

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

U novom broju Ekspresa, koji je od petka 27.11.2020. na kioscima, pročitajte:

INTERVJU DRAŠKO ĐENOVIĆ: Crkvu treba podmladiti

"Sada je teško reći šta novog patrijarha čeka, koji su mu najvažniji poslovi. Sve zavisi od toga ko će biti izabran. Koji će biti njegov pravac. Da li će to biti izgradnja Crkve u smislu vernika ili izgradnja Crkve u smislu zgrada. Irineju su zgrade bile bitne, zato je on završio Hram Svetog Save uz pomoć države, "Gasproma" i Ruske Federacije. A Pavlu su bili važni ljudi. Zato ljudi kažu da je Pavle bio nezamenljiv i svetac na zemlji", kaže Đenović u razgovoru za Ekspres.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

"Crkva se jednom opekla sa Germanom koji je izabran pa je bio maltene 40 godina patrijarh. I ne mislim da su oni skloni da izaberu nekoga ko može da bude 30-40 godina na vlasti", smatra verski analitičar.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Državni posao u SPC 

Još od dobijanja autokefalnosti 1219. i izbora Svetoga Save za prvog arhiepiskopa Srpskih i primorskih zemalja, pa sve do izbora patrijarha u 20. veku, biranje prvog čoveka Srpske pravoslavne crkve nikad nije bilo samo crkveno pitanje. Bilo je to pitanje preko kojeg su se prelamali različiti interesi, koji često nisu imali nikakve veze sa verom...

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Patrijarh u doba podela 

U Srpskoj pravoslavnoj crkvi uvek su se sukobljavale bar dve struje, s jedne strane prvenstveno mlađih, a sa druge strane onih iskusnijih vladika. U vreme kad je hirotonisan, patrijarh Irinej se suočio i sa nizom drugih pretećih podela. Najpre, razbuktavale su se sveopšte pa i duhovne podele u hrišćanskom svetu.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Samo je Bajatović večan 

Tražili smo gospodina Bajatovića, nudili mu da odgovori na niz teških optužbi izrečenih od strane Dušana Stupara, nekad suvlasnika Azotare. Bajatović nije pristao na razgovor, jer on je siguran da je neprikosnoven.

"Pouzdano znam da su u „Gaspromu“ veoma nezadovoljni ažurnošću „Srbijagasa“ na izgradnji „Turskog“ ili „Bugarskog toka“, kako li ga zovu. Ti poslovi kasne, koliko mi je poznato, a tako kažu i u „Gaspromu“, sve je trebalo da bude gotovo do kraja 2019. Sad iz Srbije najavljuju da će taj deo gasovoda, od bugarske granice do granice sa Mađarskom, Bosnom i Hercegovinom, odnosno Republikom Srpskom i sa Hrvatskom možda, biti gotov do kraja 2021. godine" kaže Duško Perović.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Političko pitanje svih pitanja

Vakcina protiv Covid-19 izazvala je veliku buru u Srbiji i pre nego što je stigla otvorivši polemiku koja preti da napravi novu podelu u ionako već dovoljno podeljenom društvu. Postoji li u Srbiji jak antivakserski lobi? Da li se treba vakcinisati i zašto? Da li postoji prinudna vakcinacija? Da li vakcina razara naš DNK i predstavlja interfejs sa nekom veštačkom inteligencijom... Samo su neka pitanja bez odgovora

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
moderate rain
14°C
24.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve