Vesti
23.05.2023. 20:40
Beta

"Dejan Anastasijević"

NUNS dodelio godišnje nagrade

1
Izvor: BETAPHOTO / MILAN OBRADOVIC

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) uručilo je u Beogradu nagrade "Dejan Anastasijević" koje na godišnjem nivou dodeljuje za zasluge u istraživačkom novinarstvu iz oblasti elektronskih, štampanih i onlajn medija.

Nagradu u kategoriji elektronskih medija dobila je novinarka televizije N1 Maja Nikolić za dokumentarni film "Ispod površine: Poslednja počast" o pogibiji pripadnika Vojske Srbije tokom vojne vežbe na Pešteru.

Nikolić je nagradu posvetila nedavno preminulom uredniku te televizije Peđi Obradoviću.

Nagradu u kategoriji štampanih medija dobila je priča "Papagaji vredni kao kokain" objavljena u nedeljniku Vreme, čiji su autori Nemanja Rujević, Tristen Tejlor, Ingrid Gerkma i Natali Bertrams, a koja se bavi međunarodnim švercom egzotičnih ptica preko Srbije.

U kategoriji onlajn medija nagrađen je novinar portala BIRN Radmilo Marković za priču o skoro 500 miliona nelegalno izgrađenih kvadrata u Beogradu.

Nagradu publike dobio je novinar vojvođanskog istraživačkog portala VOICE i dopisnik agencije Beta iz Novog Sada Dalibor Stupar za film "Šta nas greje, to nas truje" o zagađenju vazduha.

Posebne nagrade dobili su novinarka čačanskog "Epicentra" Milena Gavrilović za priču o višegodišnjoj borbi meštana sa izgradnjom autoputa "Miloš Veliki" i novinar pirotskog portala "Plus onlajn" Nenad Paunović za izveštavanje o iskliznuću cisterni sa amonijakom kod Pirota.

Predsednik NUNS Željko Bodrožić ocenio je da svi pristigli radovi pokazuju da je prava novinarska scena u Srbiji "još uvek žilava i borbena" i da u teškim vremenima "drži baklju slobode izražavanja i mišljenja".

1
Izvor: BETAPHOTO / MILAN OBRADOVIC

Dodao je da su na novinare, iako su se već navikli da rade u "neprijateljskom okruženju koje kreira režim", posebno uticale tragedije koje su se početkom maja dogodile u Srbiji.

Naveo je da je NUNS u 2022. godini dokumentovao 137 prekršaja prema novinarima, a da je od početka ove bilo nekoliko desetina, među kojima 11 verbalnih napada, šest fizičkih, kao i 40 slučajeva pritisaka na novinare.

Ambasador SAD Kristofer Hil istakao je značaj slobode medija i istraživačkog novinarstva i zahvalio svima koji su učestvovali na konkursu zbog značaja posla koji rade.

"Najvažnije je uvek govoriti istinu i ići gde god vas istina vodi. Zbog toga smo ovde", kazao je ambasador.

Na konkurs za nagradu "Dejan Anastasijević" prijavilo se 45 radova koji su objavljeni u periodu od marta prošle do marta ove godine, a najveći broj bio je iz onlajn medija.

NUNS dodeljuje nagradu 18. godinu zaredom, a iako je bilo planirano da priznanja budu uručena 3. maja, na Međunarodni dan slobode medija, ceremonija je odložena zbog dva masovna ubistva koja su se dogodila u Srbiji početkom meseca.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
light rain
11°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve