Vesti
22.03.2022. 09:44
R.E.

"Mir i stabilnost"

O čemu su razgovarali Vučić i patrijarh Porfirije

Patrijarh, Porfirije, 22. 3. 2022.
Izvor: EPA / FEHIM DEMIR

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je u ponedeljak uveče sa Patrijarhom srpskim Porfirijem, koji je predsedniku predočio svoju inicijativu u vezi sa podrškom izbeglicama iz Ukrajine.

Patrijarh je naglasio da su se Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici u velikoj meri angažovali oko pomoći ljudima sa područja zahvaćenim ratnim dejstvima.

Kako je saopšteno iz predsedništva, Vučić je obećao dodatno angažovanje države kako bi izbeglice iz Ukrajine dobile blagovremenu i adekvatnu pomoć.

"Predsednik i patrijarh razovarali su i o situaciji na Кosovu i Metohiji, a predsednik je informisao patrijarha o poslednjim odlukama prištinskog rukovodstva, situaciji u regionu, kao i o izazovima sa kojima se Srbija suočava u svetlu dogadjanja u Ukrajini", navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da je partijarh Porfirije detaljnije obavestio predsednika Vučića o napadima na Srpsku pravoslavnu crkvu i njenu imovinu, posebno na Кosovu i Metohiji i naglasio da je važno očuvati zajedništvo i jedinstvo srpskog naroda.

"Predsednik i patrijarh su se saglasili da je obaveza od najvećeg značaja očuvati mir i stabilnost, pri čemu na prvom mestu treba voditi računa o nacionalnim i državnim interesima u cilju očuvanja stabilne budućnosti gradjana Srbije", saopštila je pres služba predsednika.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Zelenski: Odustaćemo od NATO u zamenu za prekid vatre
ukrajina, 18. 3. 2022.

Kompromis na vidiku?

22.03.2022. 09:34

Zelenski: Odustaćemo od NATO u zamenu za prekid vatre

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je spreman da razgovara o tome da Kijev preuzme obavezu da ne traži članstvo u NATO u zamenu za prekid vatre, povlačenje ruskih trupa i garanciju za ukrajinsku bezbednost.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve