Vesti
20.11.2023. 14:36
Beta

182. godine postojanja

SANU obeležio jubilej, predsednik Srbije obećao pomoć

1
Izvor: BETAPHOTO / MILOS MISKOV

Srpska akademija nauka i umetnosti obeležila je 182. godine od osnivanja, a predsednik ove institucije akademik Zoran Knežević istakao je u pozdravnoj reči da SANU ostaje nacionalna akademija, duboko ukorenjena u naš narod.

Knežević, koji je na tu funkciju izabran u martu, ocenio da je ostvaren uspešan transfer na čelu akademije i da se vidi neprekinuta nit koja se nadovezuje na prethodne aktivnosti.

"To što u SANU i posle promena na čelu nema problema i kašnjenja aktivnosti, svedoči o tome da je institucija dobro organizovana, a o tome govori i uspeh na 66. međunarodnom Sajmu knjiga kada su dobili nagradu za izdavački poduhvat godine", rekao je Knežević.

U susret izborima za nove akademike, Knežević je rekao da SANU ima manje članova nego ranije, da su u proseku stariji i sa nesrazmerno manje žena, i izrazio nadu da će taj trend biti popravljen.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na obeležavanju godišnjice SANU pomenuo da planetu sledeće godine čekaju brojni izbori, od Tajvana i SAD, do Rusije i Ukrajine te da se on plaši da će 2024. godina biti teža za ceo svet pa i za Srbe.

"Mislim i na ugroženost naroda na Kosmetu i u Republici Srpskoj i uopšte u regionu. Zato mislim da je od značaja da svakoga dana dođemo do zajedničkog imenitelja kako da svoju slobodu, zemlju i budućnost sačuvamo", rekao je Vučić.

1
Izvor: BETAPHOTO / MILOS MISKOV

Govorio je o važnosti kompromisa, kojim bi bilo ostvareno "da se država ne odrekne ni svoje teritorije, ni svog naroda", naglasivši kako  treba čekati "povoljnije prilike u svetu kako bi istina izašla na videlo".

On je između ostalog rekao da su političari promenjiva stvar, a da su Srpska akademija nauka i umetnosti, Srpska pravoslavna crkva i država Srbija - iznad svega.

Vučić je obećao finansijsku pomoć u obnovi zgrade SANU i ponovio da država ulaže u nauku i umetnost, muzeje, filmove, kao i da će nastaviti da  vraća remek dela u Srbiju novcem građana.

Povodom Dana SANU medalja za izuzetna dostignuća za prirodne nauke ove godine dodeljena je doskorašnjem predsedniku akademije Vladimiru Kostiću za rad iz oblasti neurologije, dok je za društvene nauke medalja pripala akademiku Gojku Subotiću, istoričaru umetnosti, nekadašnjem direktoru galerije SANU.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Vladimir Kostić za "Ekspres": "Vek kajanja je na izmaku"
SANU

Intervju

17.12.2022. 09:55

Vladimir Kostić za "Ekspres": "Vek kajanja je na izmaku"

U traganju za odgovorom na pitanje koje su nametnuli drugi, a koje glasi – šta je SANU danas, a šta bi trebalo da bude, razgovarali smo s „prvosveštenikom“ na ovu temu, odlazećim predsednikom Srpske akademije nauka i umetnosti profesorom Vladimirom Kostićem.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
14°C
04.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve