Vesti
11.04.2016. 10:51
ekspres

Od 20. aprila programi za startapove-vredni 320 mili

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

BEOGRAD, 11. aprila  - Ministar privrede Željko Sertić najavio je danas da će 20. aprila početi da se realizuje više programa za podršku startap preduzećima, koji su vredni ukupno 320 miliona dinara.  Novac je opredeljen za one koji tek osnuju preduzeće, ali i za podršku preduzetnicima koji su tek počeli da posluju.  “Tada će, 20. aprila, krenuti prvi raspis javnih poziva za startap preduzeća za grupu žena, omladinu i socijalno preduzetništvo”, izjavila je Tanjugu direktorka Sektora za upravljanje projektima Razvojne agencije Srbije Maja Pejčić.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Ona je dodala da će finansijska sredstva biti obezbeđena iz predviđenih 16 milijardi dinara, koje su u budžetu namenjena godini preduzetništva u Srbiji.
Pejčić je objasnila da će 20. aprila početi realizacija programa vrednog 100 miliona dinara za startap firme koji će realizovati Razvojna agencija Srbije i taj novac će biti dodeljen bespovratno.  Takođe, tada će početi da se realizuje i program za podršku startap firmi vredan 150 miliona dinara koji će realizovati Fond za razvoj.
Taj program predviđa iz budžeta 30 odsto bespovratno dodeljenih sredstava, dok će se 70 odsto sredstava dodeljivati u vidu kredita.  Treći program je vredan 70 miliona dinara i namenjen je postojećim statap firma za dalji razvoj odnosno povećanje konkurentnosti i izlazak na nova tržišta, ako i uvođenje sertifikata, standardizaciju i oznake proizvoda.
Takođe, 20. aprila počinje i program za podršku malim i srednjim preduzećima vredan 90 miliona dinara za izvozno orijentisana, a realizovaće ga Razvojna agencija Srbije.
Planirano je 50 odsto bude dodeljeno razvojnim projektima.  Uskoro treba da počne i program subvencionisanja nabavke opreme za proizvodnju program, koji će realizovati Ministarstvo privredo, a vredan je 500 miliona dinara.  “Iz budžeta će ići 25 odsto za subvencije, pet odsto će biti samostalno učešće, a 70 odsto kredit kod komercijalnih banaka. Uskoro sledi javni poziv i za taj program”, navela je Pejčić.} else {

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
few clouds
19°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve