Vesti
12.05.2020. 00:17
Blic

OD JUNA RADE ŠKOLE: Ovo su najvažniji datumi za đake

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Ministar prosvete i nauke Mladen Šarčević rekao je da, po preporuci Kriznog štaba Vlade Srbije, od 1. juna Ministarstvo ima nadležnost u pravljenju rasporeda.

On je za Blic najavio da od 1. juna kreću aktivnosti u srednjim školama: od popravljanja i zaključivanja ocena do velike mature, koja će trajati tri dana, od 4. do 6. juna. Ministar je najavio i raspored za osnovce.

"Nastava se završava krajem maja i nastavljamo sa redovnim aktivnostima, uz poštovanje mera zaštite, dezinfekcije škola i prisustva malog broja učenika u istom prostoru i u isto vreme. U školu 1. 2. i 3. juna dolaze samo maturanti, i to su dani za zaključivanje ocena", rekao je ministar za "Blic".

"Ta tri dana dolaze oni koji nisu zadovoljni svojim zaključenim ocenama i žele da ih poprave i detalje će dogovoriti sa svojim profesorima. Kako i same školske ustanove, odnosno profesori imaju svoju autonomiju, to praktično znači i da profesor, ukoliko ima određenih sumnji, može kontaktirati učenika. Međutim, surevnjivost većine da će đaci varati tokom prethodnog dela onlajn nastave i probe mature ispostavila se neosnovanom. Postignuti su manje-više očekivani i rezultati i deca su pošteno radila", objasnio je ministar.

Pročitajte još: Vučić - Očekujem našu veliku pobedu u ekonomiji

Nakon ocenjivanja naredna tri dana - 4, 5. i 6. jun - su rezervisani za polaganje velike mature, odnosno kako se to najčešće naziva za odbranu rada.

Tokom epidemije primenjivalo se formativno ocenjivanje, a prema rečima ministra, oko 80 odsto đaka i nastavnika je to pametno iskoristilo. Sve što su do sada radili prelazi u brojčanu ocenu.

"Maturanti koji su završili sve svoje obaveze imaju bitan datum 24. jun, kada je prijavljivanje za željeni fakultet. Kada je reč o aktivnostima u školama, sugestija Ministarstva će biti da profesori izdvoje što više vremena od osam časova ujutro do 20 časova, jer je cilj da što manje đaka bude u školi u isto vreme" – poručuje ministar.

Srednjoškolci koji pohađaju prvi, drugi i treći razred svoje ocene mogu da popravljaju kada maturanti više ne budu morali da dolaze u školu.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
4°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve