Vesti
21.12.2020. 20:31
Tanjug

Od sledeće godine informacije o nepogodama stižu na mobilni

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Sledeće godine planirano je puštanje u rad mobilne aplikacije (SIUVS) preko koje će se dobijati informacije o elementarnim nepogodama i stanjima na teritoriji Srbije, piše agencija RINA.

Kako se navodi, aplikacija već postoji i trenutno je mogu preuzeti samo korisnici androida, ali program se nadograđuje tako da će sledeće godine kada bude aktivirana i drugi operativni sistemi moći da je koriste.

SIUVS mobilna aplikacija služi da se saznaju osnovni podaci o rizicima za svaku opštinu na teritoriji Srbije, da se građani informišu o postupanju u slučaju nastupanja vanrednog događaja, kako da se prijave za volontiranje u vanrednim situacijama i da dobiju trenutne informacije i uputstva od nadležnih organa koja se tiču vanrednih i drugih događaja, a koji mogu imati značaja za bezbednost ili nesmetano obavljanje dnevnih aktivnosti.

Informacije koje se dobijaju putem te aplikacije trebalo bi da doprinesu većoj bezbednosti ljudi, prirodnih dobara i imovine, zato je, navodi RINA, važno da se prenose tačno i pravovremeno u duhu zajedničkog stremljenja da zemlja bude bezbednija i otpornija na različite izazove koji nastaju kao posledica prirodnih nepogoda ili onih izazvanih ljudskim faktorom.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve