Vesti
07.03.2023. 16:30
Beta

"Velika spremnost"

Šta Šolc očekuje od evropskog predloga o Kosovu

1
Izvor: Beta / AP / Markus Schreiber

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je u Berlinu da vidi "veliku spremnost" za normalizaciju odnosa Srbije i Kosova i da očekuje da će uskoro biti konstruktivnih rezultata od evropskog predloga o normalizaciji tih odnosa.

"Pretpostavljam da ćemo uskoro postići dobre i konstruktivne rezultate. Postoji velika spremnost da se sada omogući ono što je tako dugo izgledalo nemoguće - bilo bi dobro za mir, ali i za razvoj Kosova i Srbije", rekao je nemački kancelar na zajednčkloj konferenciji za novinare sa Ramom, preneo je Rojters.

Rama je rekao da i Tirana podržava taj plan.

"Albanija pozdravlja plan između Kosova i Srbije - ovo je realan plan koji donosi neophodnu i dugo očekivanu normalizaciju. Obe strane treba da se odnose prema ovom planu maksimalno ozbiljno i sa potrebnom hrabrošću", rekao je Rama.

Šolc je rekao i da Nemačka želi dobrodošlicu zemljama Zapadnog Balkana u Evropsku uniju što je pre moguće, dodajući da Albanija dobro napreduje ka članstvu.

Kako su preneli kosovski mediji Šolc je podsetio da nemačko-francuski plan podržavaju Evropska unija i SAD i dodao da je predlog sveobuhvatan i "veoma podržan od strane Nemačke i Francuske", kao i Evropskog saveta u Briselu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Novi sastanak Vučića i Kurtija 18. marta u Ohridu
1

Srbija - Kosovo

02.03.2023. 19:25

Novi sastanak Vučića i Kurtija 18. marta u Ohridu

Naredni sastanak predsednika Srbije Aleksanda Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija u okviru dijaloga Beograda i prištine biće održan u Ohridu, 18. marta, izjavio je jedan zvaničnik Evropske unije za Radio Slobodna Evropa.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
15°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve