Vesti
14.08.2023. 17:10
Beta

10 godina za obnovu

Ogromna šteta: Oluje uništile šume na Fruškoj gori i u Bačkoj

poplava, šuma
Izvor: Shutterstock

U dva olujna nevremena u julu na teritoriji Bačke potpuno je uništeno 1.300 hektara šume, u Nacionalnom parku Fruška gora stabla su polomljena ili oštećena na čak 14.000 hektara, to su najnoviji, ali ne i konačni podaci Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode (PZZP).

Specijalni rezervat prirode Koviljsko-petrovaradinski rit pretrpeo je ogromnu štetu tokom dve oluje, a slično je i u drugom - "Karađorđevu", kao i u parkovima prirode "Tikvara" u Bačkoj Palanci i "Begečka jama", preneleje Radiio televizija Srbije (RTS).

Uz 1.300 hektara potpuno uništene šume, još oko 700 hektara je oštećeno toliko da se mora izvršiti kompletna rekonstrukcija.

Alen Kiš iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode za RTS kaže da su najviše stradale vrste mekog drveta - vrbe i topole, jer ne podnose izuzetno jake udare olujnog vetra, ali da štete ima i u hrastovim šumama.

"U pitanju je oko 200.000 kubika drveća na prostoru Bosutskih šuma, koje su izuzetno značajne kao jedno od centralnih područja ekološke mreže", naveo je on.

Uz bosutske šume, koje su najveće lužnjačke šume u Evropi, kao i Frušku goru i u ritskom delu ispod nje, na sremskoj strani je uništeno ili oštećeno još oko 500 hektara stabala i ona se moraju obnoviti.

"Saniranje takvih šteta, gde su stabla kompletno pokidana, isprepletana, zahteva mnogo više vremena nego redovan postupak podizanja šuma. Možemo računati najmanje desetak godina da se kompletno izvrši sanacija i obnova šuma", istakao je Kiš.

Pored stabala, žrtve olujnog nevremena bile su i ptice, a samo u Bačkom podunavlju prema podacima PZZP stradalo je 26 roda, 14 malih ušara, jedna pčelarica, jedan barski petlovan i jedan orao belorepan.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
26°C
28.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve