Vesti
11.01.2022. 14:05
Tanjug

Direktor DZ Savski venac

"Omikron je pet puta zarazniji, povećava se i broj zaražene dece"

Bolesno dete
Izvor: Shutterstock

Zoran Bekić, koordinator punkta za vakcinaciju na Beogradskom sajmu i direktor Doma zdravlja Savski venac, izjavio je u utorak da je povećanje broja inficiranih posledica omikron soja korona virusa koji se pet puta brže širi.

Bekić je rekao da je procenat inficiranih bio između 22 i 25 odsto krajem decembra, a da poslednjih dana dve trećine pacijenata koji prvi put dođu u ambulantu Doma zdravlja Savski venac ima koronu.

Naveo je da je u tom domu zdravlja krajem prošle godine dnevno bilo između 120 i 1.560 pregleda, a sada ima između 400 i 500.

Bekić je ukazao da je, sa druge strane, usporena imunizacija i naveo da 2.300.000 građana nije dobilo nijednu dozu vakcine, a da 980.000 građana koji su stekli uslov za treću dozu nisu je dobili.

"To je 3.300.000 građana koji su na meti infekcije", upozorio je Bekić u izjavi za RTS.
 

Prema njegovim rečima, klinička slika je blaža, ali je daleko od toga da nemamo srednje teške i teške kliničke slike. Istakao je da omikron soj često daje teške upale pluća.

Bekić je naveo da je najveći pritisak u kovid ambulantama kod onih uzrasta od 18 do 45 godina i da su oni najmanje imunizovani.

Naglašavajući da je imunizacija jedini pravi put da se izborimo sa koronom, Bekić je naveo da je broj imunizovanih poslednjih dana u daljem padu.

"Moramo da se pripremimo da će ovo trajati neko duže vreme. Bojim se da ovo neće proći onako kako bismo najviše želeli", rekao je Bekić.

Ukazao je da se povećava i broj zaražene dece i broj dece koja se hospitalizuju u dečjim kovid bolnicama.

"Zabrinjava kako će izgledati početak školske godine, jer ovih 9.000 smo uspeli da prepoznamo, a ima i onih koji nisu otišli na pregled", rekao je Bekić.

Dodao je da se procenjuje da sada u Srbiji ima više od 15.000 inficiranih osoba na dnevnom nivou.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Koje maske nas štite od omikrona
maske, deca

Važno

10.01.2022. 09:05

Koje maske nas štite od omikrona

Da ne treba nositi pamučne ili bilo koje druge maske koje ne spadaju u medicinske, znamo odavno, a naučnici su se tim povodom oglasili i povodom novog soja.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
6°C
19.05.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve