Vesti
22.04.2021. 17:42
R. E.

Novi broj Ekspresa

Oni će meni nema Bosne

Naslovna strana Ekspresa
Izvor: Ekspres

U novom broju Ekspresa, koji je od petka 23.4.2021. na kioscima, pročitajte:

INTERVJU JOSIP PEJAKOVIĆ: Oni će meni nema Bosne 

"Ovaj rat rasterao je gotovo sve što je bilo gradsko u čitavom prostoru Jugoslavije. A ta deca, briljantna deca, koja ne nose ni krst srpstva, ni križ hrvatstva, ni polumesec muslimanstva, jednostavno imaju snažnu potrebu za spoznajom, za učenjem, za privređivanjem, ali nažalost u drugim zemljama", isitče Pejaković u intervjuu za "Ekspres".

*
*

Josip Pejaković vizual
Izvor: Ekspres

"Meša Selimović je fantastično u svojim delima opisao šta doživljavaju ljudi koji žele učiniti više od ostalih. Ali mi živimo u takvom haosu danas da i ono što je bilo veoma loše u Jugoslaviji, sada iz ove perspektive izgleda odlično i dobro".

*
*

"Ovde se proturila priča o nekoj državi od Kulina bana do današnjih dana. OK, nema problema, to je, hajde, u istoriji postojalo. Ali oni nemaju nikakvog dokumenta o tome. Nijednog originalnog dokumenta Bosna nema o svojoj državnosti".

*
*

"Da ne govorim o Hrvatskoj. Oni su čak i veru pretvorili tako da je Marija sveta kraljica Hrvata! Kojih crnih Hrvata? Nisu bili ni u planu kada je bila Marija kraljica".

Non paper vizual
Izvor: Ekspres

Velika deoba

Iako svi poriču postojanje "Janšinog non- pejpera“, te se svi odriču i autorskih prava nad njim, izvesno je da ovaj dokument postoji, da je vrlo opipljiv i da ukazuje na postojanje nezadovoljstva situacijom na Zapadnom Balkanu, ali i svesti da je možda potreban drugačiji pristup postizanju održivog rešenja za region.

*
*

̈Prema mišljenju istoričara Čedomira Antića, Janšin „nepapir“ ima veliku manu što, pored toga što ne spominje Severnu Makedoniju, ne spominje ni Crnu Goru, "a to bi se otvorilo vrlo brzo posle toga, hteli mi to ili ne".

*
*

̈Ako bi se to ostvarilo, posledice bi bile samo smrt, razaranja i raseljavanja. Milošević i Tuđman bi sasvim sigurno slavili ovakav predlog i to je upravo jedan od mnogih razloga zbog kojih on ne sme da bude realizovan, kaže Danijel Server.

vizual
Izvor: Ekspres

Bež’te, sivi oblaci

U 42 zemlje sveta upotreba marihuane u medicinske svrhe je legalizovana. Među njima su i Hrvatska i Severna Makedonija. Da li će im se uskoro pridružiti i Srbija.

*

UN su skinule marihuanu sa liste najopasnijih droga u decembru 2020. godine na osnovu preporuke Svetske zdravstvene organizacije.

vizual
Izvor: Ekspres

Koga se plaši Amerika

Spisak neprijatelja, rivala i konkurenata najveće svetske sile je poduži, ali je na najnovijem u glavnom fokusu pretnja o kojoj Ef-Bi-Aj novu istragu pokreće – svakih deset minuta.

*
*

̈Utakmicu sa Amerikom rukovodstvo kineske Komunističke partije pre svega vidi kao deo epohalne geopolitičke promene – u korist Kine.

Vizual
Izvor: Ekspres

Šarićev poslednji adut

Advokati pljevaljskog narko-bosa podneli su zahtev za zaštitu zakonitosti u slučaju presude kojom je Darko Šarić osuđen na 15 godina zatvora zbog međunarodnog šverca kokaina...

*
*

"Naš klijent nije imao fer i pravično suđenje. Bilo mu je povređeno pravo na odbranu i narušena pretpostavka nevinosti, ali su mu i grubo narušena ljudska prava“, naveli su Šarićevi branioci, advokati Radoslav Baćović i Danilo Šarić.

*
*

Vrhovni kasacioni sud može da ukine presudu i da vrati predmet na ponovno suđenje, može da preinači presudu, a može i da konstatuje povredu zakonitosti a da potvrdi presudu, kaže nekadašnji sudija Maja Kovačević Tomić, uz napomenu da odluka Vrhovnog kasacionog suda uvek mora da bude u korist, a ne na štetu okrivljenog.

naslovna strana Ekspresa
Izvor: Ekspres
Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
few clouds
8°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve