Vesti
22.10.2022. 14:25

Kosovo

Osmani: Mir se može sačuvati samo ako su žene na rukovodećim položajima

Vjosa Osmani
Izvor: EPA / MARTIN DIVISEK

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je da se mir može sačuvati samo ukoliko žene budu na rukovodećim pozicijama.

Na otvaranju "Foruma za žene mir i bezbednost" u Prištini, Osmani je u uvodnom govoru izrazila tugu zbog smrti američke državna sekretarka Medlin Olbrajt, koja je trebala biti govornik na forumu.
 

"Gospođa Olbrajt je trebala da bude glavni govornik. Olbrajtova će ostati istorijska ličnost za ovu zemlju zbog svog doprinosa bezbednosti i miru", rekla je Osmani.
 

Ona je navela i da panelisti na forumu treba da govore o ženama i njihovoj ulozi u konfliktnim područjima.

"Ovde imamo predstavnike Ukrajine i novinare iz Ukrajine. Ono što se dešava u vašoj zemlji nama vraća sećanje na rat", rekla je Osmani.

Prema njenim rečima, veliki je doprinos žena sa Kosova pre, tokom i nakon rata na Kosovu devedesetih godina prošlog veka, dodajući da je važna ravnopravnost žena u društvu.

Američki državni sekretar Entoni Blinken video porukom se obratio učesnicima foruma i govorio o temama koje su bile važne za Medlin Olbrajt, odnosno o Kosovu i osnaživanju žena.

"Sekretarka Olbrajt se borila da uključi žene u sve aspekte za izgradnju mira i donošenje odluka jer je videla razliku koju su napravili kada su im dali glas", rekao je on u video poruci.

On je podsetio na govor Olbarajtove u skupštini Kosova 2005. godine, kada je tražila da se ženama da više prostora u društvenom životu.

"Od tada je Kosovo imalo dve žene na poziciju predsednice, a moram da dodam da su dve žene predsednice više nego što su SAD imale", rekao je on.
 

Video porukom se obratila i predsednica Evropskog parlamenta Roberta Mecola, koja je poručila da su teme na forumu od posebnog značaja, uzimajući u obzir rat u Ukrajini.

"Kada su žene, mir i bezbednost napadnuti u srcu Evrope, veoma je važno da se mi stručnjaci, lideri i akademici okupimo kako bismo razgovarali o izazovima koji prete agendi Ujedinjenih nacija za žene, mir i bezbednost", rekla je Mecola.

Forum, poznatiji kao WPS, po prvi prvi se održava na Kosovu, koje se obavezalo da će ga organizovati na Samitu za demokratiju, održanom u Sjedinjenim Američkim Državama 2021. godine.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Savet bezbednosti UN: Kosovo ključna tačka tenzija na Balkanu
1

Rasprava

19.10.2022. 08:58

Savet bezbednosti UN: Kosovo ključna tačka tenzija na Balkanu

Predstavnici stalnih članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) su na sednici o radu Misije UN na Kosovu (Unmik) izneli različite stavove o rešavanju kosovskog pitanja i o situaciji na Kosovu.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
02.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve