Vesti
27.06.2022. 15:17
R.E.

Između Srbije i BiH

Otvoren granični prelaz Kotroman

Granični prelaz Kotroman
Izvor: Uprava Carina Republike Srbije

Granični prelaz Кotroman između Srbije i Bosne i Hercegovine zvanično je otvoren.

Kotroman je jedan od osam graničnih prelaza između Srbije i BiH, smešten u živopisnom prirodnom okruženju zapadne Srbije, i kao takav nezaobilazna je tačka prelaska granice za brojne turiste koji istražuju lepote regiona.

Granični prelaz je otvoren posle obnove u koju je uloženo više od 4,6 miliona evra. Za radove koji su trajali tri godine je 2,1 milion evra obezneđeno iz pretpristupnih fondova EU, a nešto više od 2,5 miliona evra kroz nacionalno sufinansiranje preko Uprave carina za prvu fazu, i Republičke direkcije za imovinu za drugu fazu izgradnje. 

Projekat je deo šire saradnje Srbije i EU u oblasti integrisanog upravljama granicama.

Očekuje se da će zahvaljujući rekonstrukciji ovog prelaza, putovanje tim krajem biti znatno lakše, lokalnom stanovništvu će se popraviti kvalitet života, a carina i policija će imati uslove za kvalitetniji rad.

Preko graničnog prelaza Kotroman vodi najkraći put do Boke Kotorske, pa se očekuje da će se mnogi putnici već tokom predstojeće sezone odlučiti da tuda krenu put mora, što će doprineti rasterećenju najfrekventnijeg prelaza ka Crnogorskom primorju, graničnog prelaza Gostun, čija rekonstrukcija je u toku.

U okviru novog graničnog prelaza Kotroman nalaze se po tri saobraćajne trake na ulazu I izlazu iz zemlje, što će značajno ubrzati putnički promet, ali i promet robe.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Brza pruga do S. Makedonije sledeći prioritetni projekat"
Pruga, voz

Ana Brnabić

20.05.2022. 17:00

"Brza pruga do S. Makedonije sledeći prioritetni projekat"

Premijeka Srbije Ana Brnabić izjavila je u Skoplju da Srbija mnogo ulaže u infrastrukturno povezivanje sa regionom i najavila da je sledeći prioritetni projekat brza pruga od Beograda do granice sa Severnom Makedonijom.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
21°C
04.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve