Vesti
06.05.2023. 08:15
Beta

Imitacija zločina

Ove reči psihologa bi svi novinari trebalo da pročitaju...

Novine, štampa
Izvor: Shutterstock

Psiholog iz Novog Sada Jasmina Mihnjak izjavila je da mediji svojim lošim izveštavanjem mogu dovesti do imitacije masovnih ubistava, poput onih koja su se desila u Beogradu i u Mladenovcu.

"Istraživanja su pokazala da mediji mogu uticati na imitaciju. Način na koji mediji izveštavaju o događaju može da igra ulogu u povećanju verovatnoće imitacije. Kada dođe do masovne pucnjave, generalno postoji opsežna medijska pokrivenost. Detaljno izveštavanje o životu i problemima počinioca dovodi do toga da se drugi sa njim mogu poistovetiti", napisala je Mihnjak.
 

Ona je u autorskom tekstu za sajt Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV), ocenila da pažnja javnosti koju počinilac dobija može da bude motiv imitatorima.

"Prekomerno izveštavanje, prebrojavanje stradalih, iznošenje detalja planiranja i sprovođenja ubistva, pruža dovoljno detaljnu strategiju za imitaciju ponašanja", navela je Mihnjak.

Podsetila je da je Svetska zdravstvena organizacija, pozivajući se na 50 godina istraživanja o imitaciji, objavila medijske smernice o izveštavanju o samoubistvima kako bi se sprečila imitacija samoubistava, a slične sugestije su date i za izveštavanje o masovnim ubistvima.

Mihnjak je precizirala da je Tim za naprednu obuku za brzo reagovanje, u saradnji sa Federalnim istražnim biroom (FBI), razvio kampanju "Nemoj ih imenovati".

"Kampanja ima za cilj da obuzda masovne imitacije pucnjave izazvane medijima i predlaže minimiziranje imenovanja i opisivanja pojedinaca uključenih u masovne pucnjave, ograničavanje senzacionalizma i odbijanje emitovanja izjava ili video snimaka počinioca", kazala je ona.
 

Prema njenim rečima, mediji treba da akcije počinilaca predstave u negativnom svetlu, treba da izbegavaju detaljne opise motiva za učinjeno delo, da smanje ukupno trajanje vesti nakon masovne pucnjave, da smanje ukupnu medijsku pokrivenost, da ograniče konferencija za medije uživo neposredno nakon masovne pucnjave.

Škola straha

Tragedija u "Ribnikaru"

Pucnjava u školi vladislav ribnikar 5.5.2023

Tragedija u "Ribnikaru"

05.05.2023. 17:05

Škola straha

"Veoma je važno napomenuti da se sve ovo odnosi na sve medije uključujući i društvene mreže, naše spekulacije, nagađanja, komentarisanje, širenje glasina i dezinformacija", navela je Mihnjak, koja je i članica Upravnog odbora NDNV-a.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
30.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve