Vesti
22.07.2023. 19:15
R.E./RTS

Rušenje rekorda

Ovo bi mogao da bude najtopliji jul u istoriji merenja

1
Izvor: BETAPHOTO / DRAGAN GOJIC

Južna polovina Evrope je jadan od najugroženijih delova sveta gde vreo afrički vazduh gospodari nedeljama. Naučnici Nase predviđaju da će jul 2023. najverovatniji biti najtopliji mesec na planeti u istoriji merenja.

Posle najtoplijeg juna, usledio je najtopliji jul na planeti. Toplotni talasi u Evropi, SAD, Kini ruše rekorde.

Temperatura na severnoj hemisferi je bez presedana. Klimatologe to ne iznenađuje. Prate se promene temperature još od osamdesetih godina prošlog veka. Tada su prvi put počeli da sastavljaju globalne procene o tome kako će se temperatura menjati.

Toplotni talasi su među najsmrtonosnijim prirodnim opasnostima za hiljade ljudi koji umiru od uzroka povezanih sa toplotom iz godine u godinu, upozorava SMO.

"Ekstremno vreme – sve češća pojava u našoj klimi koja se zagreva – ima veliki uticaj na ljudsko zdravlje, ekosisteme, privrede, poljoprivredu, snabdevanje energijom i vodom. Ovo naglašava sve veću hitnost smanjenja emisije gasova sa efektom staklene bašte što je brže moguće", rekao je generalni sekretar SMO, prof. Peteri Talas, prenosi RTS.
 

Podaci za leto 2023. do 15. jula pokazuju da su veliki delovi južne Evrope već doživeli do 10 dana "veoma jakog toplotnog stresa na ljudsko telo", a delovi južne Španije iskusili su i do 30 dana "veoma jakog toplotnog stresa".

Uticaj na trenutno vreme u Evropi je i toplotni talas Atlantskog okeana. Tokom juna i početkom jula, Atlantski okean je bio topliji od proseka u većini svojih basena, posebno u blizini Severne Amerike i Evrope. Dok atmosferska cirkulacija utiče na okean, tako i okean zagreva vazdušne mase.

"Imamo događaj El Ninjo koji se pojavljuje u tropskom Pacifiku, ali se zapravo tek pojavio. Zato ovo što sada imamo nije zbog El Ninja, iako on igra malu ulogu u globalnoj promeni srednje temperautre. Ali ono što vidimo je ukupna toplota gotovo svuda, posebno u okeanima. Već mnogo meseci viđamo rekordne temperature površine mora čak i van tropskih krajeva. I očekujemo da će se to nastaviti. A mislimo da će se to nastaviti jer mi i dalje emitujemo gasove sa efektom staklene bašte u atmosferu. I dok to ne prestanemo da radimo, temperature će nastaviti da rastu", saopštio je Gavin Šmit, direktor Nase za svemirske studije u Njujorku.
 

Rekordne su maksimalne ali i noćne minimalne temperature, uključujući i planinske regione. Na kratko ćemo odahnuti za vikend. Sa severa Evrope večeras stiže manje topla vazdušna masa. Međutim, ovo olakšanje je kratkotrajno, jer se za  početak sledeće nedelje predviđa još jedan period ekstremnih vrućina.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
06.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve