Vesti
08.09.2021. 09:49
Tanjug

Tatjana Adžić

"Ovo je požar, najmlađi pacijent ima 20 godina"

Korona, pandemija 3.9.2021.
Izvor: EPA / ANDREJ ČUKIĆ

Direktorka Kovid bolnice u Batajnici Tatjana Adžić izjavila je da se u toj ustanovi od virusa korona trenutno leči oko 700 pacijenata, a da najmlađi pacijent koji je na respiratoru ima 20 godina.

U izjavi za RTS Adžić je istakla da je brojka od više od 5.000 novozaraženih brine i kao lekara i kao rukovodioca kovid bolnice i dodaje da samo može da nasluti šta će se destii za pet ili 10 dana.

"Naša bolnica je prilično puna, u njoj se nalazi 700 bolesnika, od toga je 620 na jedinicama poluintenzivne nege i 80 u jedinicama intenzivne nege. Trenutno su pune četiri jedinice intenzivnog lečenja i postoji još jedna, peta jednica spasa", rekla je Adžić.

Ističe da više od 20 odsto svih bolesnika koji se primaju u toj bolnici zahteva prijem u intenzivnu jednicu.

Adžić kaže da za 18 meseci od kada je počela pandemija i za 10 meseci kada je počela sa radom Kovid bolnica u Batajnici nisu imali težeg mlađeg pacijenta.

Navodi da je reč o devojci koja je stara 20 godina, apotekarka iz Beograda, koja nije vakcinisana i nema pridružene bolesti.

"Ona je intubirana, gotovo da nema pluća na koja diše, to je jedan progresivan stadijum kovida-19 i ona praktično diše sa jednim vrhom pluća. Njena pluća su zacementirana i takav je delta soj virusa", kaže Adžić.

Od 10 pacijenata koji sa tom devojkom leže u intenzivnoj nezi, dodaje Adžić, niko nije vakcinisan.

Ona dodaje i da je 90 odsto bolesnika u Batajnici nevakcinisano.

"Lepo smo krenuli da se vakcinišemo i da smo tako nastavili ne bismo sigurno došlo do ovog scenarija. Ovo je požar, gore je nego u decembru", ističe Adžić.

Govoreći o vakcinaciji zaposlenih u Kovid bolnici u Batajnici, Adžić kaže da su u toj ustanovi shvatili ozbiljnost situacije i da nema nevakcinisanog zdravstvenog radnika.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Neodgovornost se ponovo lomi na leđima lekara"
Branislav tiodorovicć epidemiolog

Branislav Tiodorović

07.09.2021. 20:40

"Neodgovornost se ponovo lomi na leđima lekara"

Situacija u vezi sa virusom korona nije više nestabilna, već nepovoljna, a u pojedinim delovima zemlja je vanredna, zbog toga će članovi na sledećoj sednici Kriznog štaba predložiti strožu kontrolu mera koje nikada nisu ukidane, izjavio je za Tanjug epidemiolog Branislav Tiodorović.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve