Vesti
05.06.2019. 13:45
Tanjug

Palmer: Dijalog hitno da se nastavi i da se dogovor "proda" javnosti obe zemlje

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

SAD bi volele da se dijalog Beograda i Prištine hitno nastavi, a da postignuti dogovor može u potpunosti da se primeni i da se "proda" javnosti obe zemlje, kaže zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Metju Palmer u intervju za "Glas Amerike".

Zvaničnik Stejt departmenta rekao je da SAD ne povlače "crvene linije" u procesu pregovora što, kako kaže, ne znači da su sve opcije otvorene. Kaže i da Amerika podržava normalizaciju odnosa Srbije i Kosova, da bi volela da vidi da se dijalog nastavi što je pre moguće, i da se "dve strane dogovore o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa u pravo vreme".

"Da li će to biti ove godine, ne mogu da predvidim", kaže Palmer uz opasku da SAD trenutno više zanima da se obe strane vrate pregovaračkom stolu, da obnove dijalog i napreduju ka tom dogovoru.

Kako kaže, ne misli da bi "postavljanje veštačkih rokova pomoglo u tom procesu, ali bismo voleli da se pregovori nastave što je pre moguće, hitno".

Na pitanje da li smatra da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas spremniji da postigne kompromis nego što je bio ranije, Palmer kaže da je "Vučič jasno rekao da je spreman da se vrati pregovorima kada se ukinu takse i da radi na postizanju dogovora o punoj normalizaciji odnosa".

"Verujemo da je Vučić iskren i da je kosovska strana iskrena u nameri da se postigne puna normalizacija odnosa, ali to su komplikovana pitanja: politički, pshiloški, emocionalno. I potrebno je vreme da se to reši, a prvi korak je da se obe strane vrate za pregovarački sto i pokrenu stvari u pravom smeru", priča Palmer, uz opasku da veruje da je "Vučić posvećen evropskoj budućnosti Srbije", kao i da veruje da "svi koji su uključeni u ovaj proces shvataju da je za evropsku budućnost i Kosova i Srbije potrebna puna normalizacija odnosa".

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
6°C
18.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve