Vesti
17.09.2019. 13:02
Tanjug

Pastor: Izborom Tročanjija za komesara Srbija je bliža Evropskoj uniji

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Izbor Lasla Tročanjija za komesara za proširenje EU je dobra vest, kaže predsednik SVM Ištvan Pastor, koji smatra da Srbija zbog toga može brže postati članica Evropske unije. Njegova kandidatura je priznanje i Mađarskoj, jer je reč o operativnoj, politički odlučnoj ličnosti, rekao je Pastor za RTV.

Dodao je da je kandidatura Lasla Tročanjija jedno od najvećih uspeha mađarske spoljne politike, jer u nizu godina od kako je Mađarska članica EU nikada ranije nije imala prilike ni da se približi ovako važnom resoru.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA/JACEK BEDNARCZYK POLAND OUT

Povezane vesti -IZVRŠILAC ORBANOVE VOLJE: Ko je Laslo Tročanji? 

"Iako politiku EU određuje Savet premijera i predsednika država, nije bez važnosti ko je komesar za proširenje. Videli smo to u poslednjih desetak i više godina kako pratimo, da je komesarima koji su bili na ovoj poziciji, prvi interes bio da se ništa ne događa u resoru. Objašnjavali su nam zašto ne možemo da napredujemo, zašto tapkamo u mestu, šta još treba da ispunimo. Sada se, verujem, stvara potpuno nova situacija, i verujem da će se u narednih nekoliko meseci iskristalisati šta je ono što će u narednih pet godina Evropska komisija da čini", rekao je Pastor.

Povezane vesti - Intervju Ištvan Pastor: Podela zemlje ne rešava problem

On očekuje da se u EK definiše snažna politika proširenja za narednih pet godina.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve