Vesti
11.08.2021. 16:36
Tanjug

Ugovor između SPC i CG

Patrijarh Krivokapiću: Sinod ima poslednju reč

Patrijarh, Porfirije, 11. 8. 2021.
Izvor: EPA / ANDREJ CUKIC

Patrijarh Porfirije odgovorio je premijeru Crne Gore Zdravku Krivokapiću na njegov predlog da potpišu Temeljni ugovor između Srpske Pravoslavne Crkve i države Crne Gore, potvrđeno je Tanjugu u Patrijaršiji.

Reč je o tekstu ugovora, rečeno je, u koji je Vlada Crne Gore unela veliki broj izmena u odnosu na tekst koji su obe strane zajednički utvrdile, usaglasile i dogovorile da potpišu 27. maja u Patrijaršiji u Beogradu

Patrijarh Porfirije, navode u Patrijaršiji, je obavestio Krivokapića da je predložene izmene uputio određenoj stručnoj komisiji koja će ih razmotriti po okončanju sezone godišnjih odmora, a stručno mišljenje će dati Sinod, koji u skladu sa Ustavom SPC ima poslednju reč.

Crnogorski premijer, Zdravko Krivokapić izjavio je da je Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom tehnički-pravno završen i predat Patrijaršiji, a Vlada Crne Gore spremna je da ga potpiše i da on očekuje odgovor.

"Mi smo uradili sve što je do nas i sada je to sve do Patrijaršije i njegove svetosti patrijarha da prihvati taj ugovor i ako treba negde da se koriguje i da se taj temeljni ugovor što pre potpiše. Ja ne želim da prejuduciram vreme, a vreme je najbolje kada se dve strane dogovore", rekao je Krivokapić gostujući na televiziji Pljevlja.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

U Crnoj Gori se ponovo otvora pitanje imovine SPC
crkva, pravoslavna crkva, Kosovo

Staro pitanje

10.08.2021. 11:58

U Crnoj Gori se ponovo otvora pitanje imovine SPC

Nakon što je Mitropolija crnogorsko-primorska SPC saopštila početkom juna da je sa Eparhijom budimljansko-nikšićkom upisana u Knjigu evidentiranih verskih zajednica Jedinstvene evidenije, a na osnovu izmenjenog Zakona o slobodi ispovesti, u Crnoj Gori je sada burna reagovanja sa tvrdnom da su delovi uverenja o upisu falsifikovani, da je za to navodno odgovoran smenjeni ministar Vladimir Leposavić protiv kojeg je najavljena krivična prijava a od vlade se traži da sve to poništi.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
10°C
24.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve