Vesti
30.06.2022. 15:49
Beta

Beograd

Patrijarh Porfirije i Abazović postigli dogovor oko Temeljnog ugovora

1
Izvor: Beta / Vlada Crne Gore / Rade Koprivica

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije izjavio je da je u razgovorima sa Vladom Crne Gore postignuta saglasnost oko teksta Temeljnog ugovora.

Porfirije je posle sastanka sa crnogorskim premijerom Dritanom Abazoviće u zgradi Patrijaršije u Beogradu, ocenio da bi usvajanje tog dokumenta moglo da predstavlja "krunu" normalizacije odnosa Crne Gore i SPC.

"Polazeći od činjenice da je crkva odvojena od države i da naša crkva, gde god da ima jurisdikciju, apsolutno poštuje zakone te države, zaključili smo da je, kao u svim državama gde naša crkva postoji, važno da odnosi sa Crnom Gorom budu regulisani ugovorom", kazao je patrijarh novinarima.

On je podsetio da je izrada Temeljnog ugovora počela 2012. godine a da se kako je rekao, posle zastoja i problema, u prethodnih godinu dana ušlo u završnu fazu izrade tog dokumenta.

"U ovom trenutku mogu reći da je u principu postignuta saglasnost oko Temeljnog ugovora s tim što se moraju ispoštovati procedure i kada je reč o državi Crnoj Gori i o crkvi. Postojeći tekst mora da prodje kroz Sinod SPC i da kao takav bude potvrdjen a onda ćemo pristupiti dogovoru oko datuma potpisivanja što bi kad se završi, mogla da bude kruna normalizacije odnosa naše crkve i države Crne Gore", rekao je Porfirije.

Dodao je da SPC nije "niti tražila niti očekivala" da tim ugovorom dobije "bilo šta više od bilo kog gradjanina Crne Gore, bez obzira kojoj naciji ili verskoj zajednici pripada".

"Isto tako se podrazumeva da ne može pristati ni da ima bilo šta manje od bilo koga drugog, a ovaj ugovor nam obezbeđuje upravo takav status", rekao je patrijarh SPC.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Dritan Abazović o budućnosti Zapadnog Balkana
Dritan Abazović

Crna Gora

14.06.2022. 09:28

Dritan Abazović o budućnosti Zapadnog Balkana

Crnogorski premijer Dritan Abazović izjavio je da je "recept za bolju budućnost Zapadnog Balkana: manje o prošlosti, više o budućnosti".
Close
Vremenska prognoza
clear sky
9°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve