Vesti
23.05.2023. 17:43
Beta

Poglavar SPC

Oglasio se patrijarh Porfirije o klevetama, zameni teza i ženama (VIDEO)

1
Izvor: EPA / ANDREJ CUKIC

Patrijarh srpski Porfirije odbacio je kao "manipulaciju i zamenu teza" ocene da Srpska pravoslavna crkva (SPC) "doprinosi" nasilju nad ženama, navodeći da Crkva svaku vrstu nasilja smatra najvećim grehom a da svaku ženu vidi kao "najuzvišeniji i najsvetiji Božji dar ljudskom rodu".

Patrijarh Porfirije je naveo da su u danima dok "čitav narod boluje od najstrašnije nesreće, neki ljudi izrekli brutalne neistine i klevete na račun Crkve, patrijarha i episkopa".

"Mi se oslanjamo na Hrista, stoga - kada kleveću nas lično, nemamo nikakvog razloga da se branimo ili da odgovaramo na laži i klevete. Međutim, kada državni funkcioner kaže da Crkva, koja je kroz svu istoriju našem narodu bila uteha i nosilac smisla, doprinosi nasilju nad ženama i da ne sme da ima stav o pitanjima od životnog interesa i duhovnog zdravlja naroda, kao pastiri Crkve obavezni smo da damo pojašnjenje i da ukažemo na manipulaciju i zamenu teza", naveo je patrijarh a prenela SPC.

Ocenio je da "živimo u konfuznom vremenu u kome nije najvažnije da li je izgovorena reč tačna i istinita, nego da li je gorka i oštra ili je slatka i umilna".

"Nama je, međutim, zanimljiv fenomen da je kritika upućena jednoj konkretnoj osobi izazvala određene medije i pojedince da po prvi put brane konkretnog državnog funkcionera. To se nikada do sada nije desilo da oni koji se uvek i po pravilu međusobno optužuju i napadaju, sada jedni druge brane", naveo je patrijarh.

Dodao je da Crkva "nikog ne odbacuje".

"Crkva se moli za sve bez obzira kako se ko prema Crkvi i njenim vernicima odnosi, imajući na umu reči Svetog Vukašina Jasenovačkog: 'Samo ti, dijete, radi svoj posao', jer dobro zna da će nas Bog pitati samo šta mi činimo drugima, a ne šta oni čine nama", naveo je Porfirije.

Patrijarh je pozvao građane da u četvrtak, 25. maja učestvuju u Spasovdanskoj litiji u Beogradu.

"Svi zajedno, hodajući sa Svetim Nikolajem Srpskim, molićemo se Spasitelju radi osvećenja ulica i trgova, radi isceljenja duša i tela, za mir u nama i među nama, za našu postradalu decu i za svu decu. Bog mira i ljubavi neka daruje mir svim našim ljudima. Hristos vaskrse!", naveo je patrijarh.

Pojedinci su prethodnih dana kritikovali patrijarha Porfirija jer je u jednom govoru o rodno osetljivom jeziku nekoga nazvao "jadnicom" i "bednicom", a traženo je i izvinjenje.

Reagovala je SPC koja je saopštila da patrijarh te izjave nije uputio svim ženama, već je "govorio u jednini i mislio na jednog državnog funkcionera".

"Sasvim slučajno je taj funkcioner funkcionerka, osoba ženskog pola. Nema sumnje da bi patrijarh isto govorio i da se kojim slučajem radi o funkcioneru, odnosno muškarcu", navedeno je u saopštenju.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Šapić i patrijarh Porfirije o obeležavanju nedelje porodice
1

Beograd

13.02.2023. 15:05

Šapić i patrijarh Porfirije o obeležavanju nedelje porodice

Gradonačelnik Aleksandar Šapić izjavio je da će u Beogradu po prvi put ove godine sredinom maja biti obeležena "nedelja porodice", kao produžena manifestacija oko međunarodnog Dana porodice koji se obeležava 15. maja, uz učešće Srpske pravoslavne crkve (SPC).
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
10°C
24.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve