Vesti
13.05.2024. 16:37
R. E.

Prelaz Merdare

Patrijarhu Porfiriju zabranjen ulazak na Kosovo i Metohiju

1
Izvor: ATAIMAGES / M. A.

Na prelazu Merdare vlasti u Prištini nisu dozvolile patrijarhu sprskom Porfiriju i sedmorici arhijereja SPC da uđu na teritoriju KiM, kako bi prisustvovali u utorak svečanom početku rada redovnog godišnjeg zasedanja Sabora u Pećkoj patrijaršiji, potvrđeno je za RTS u Patrijaršiji.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković saopštio je da je patrijarhu Porfiriju zabranjen ulazak na KiM po direktnoj naredbi Aljbina Kurtija.

"Patrijarh srpski je danas u 13.30 časova trebalo da pređe administrativni prelaz Merdare kako bi se uputio u vekovno sedište srpskih arhiepiskopa i patrijarha, ali u trenutku kada se on nalazio nadomak prelaza, iz Prištine je stigla zabrana u kojoj se navodi da poglavar SPC ne može da uđe na prostor Kosova i Metohije", rekao je Petković.

U saopštenju se navodi da je oficir za vezu Beograda u skladu sa svim važećim sporazumima i procedurama poslao najavu o planovima poglavara SPC da u Pećkoj patrijaršiji prisustvuje prvom danu Sabora SPC.

Iz Patrijaršije su naveli da zbog toga Sabor SPC neće, kao što je bilo planirano, početi sa radom sutra u Pećkoj patrijaršiji, već će se arhijereji okupiti u Beogradu, u Hramu Svetog Save na Vračaru, gde će u devet sati početi liturgija.

Kako se očekuje, Sabor bi mogao da traje narednih nedelju dana.

Patrijarhu Porfiriju vlasti u Prištini zabranile su i uoči Božića 2022. da ode u Pećku patrijaršiju.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light intensity shower rain
20°C
27.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve