Vesti
01.11.2019. 12:03
R. E.

PETER HANDKE - Pravda za Srbiju (EPILOG)

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Prvi put na srpskom jeziku Ekspres donosi prevod čuvenog teksta o Srbima austrijskog pisca i nobelovca Petera Handeka "Pravda za Srbe", objavljen u Ziddojče cajtungu 1996. U pitanju je prva prava pobuna protiv liberalnog ubijanja pravde i jednog naroda, zbog čega je austrijski pisac postao persona non grata u zapadnim intelektualnim krugovima.

"Zar nisam ipak jednom u Srbiji bio sasvim sam? Bilo je to jednog snežnog dana u pograničnom gradu Bajinoj Bašti. Dok je svitala zora, krenuo sam na put sa dva cilja i mojom omiljenom izrekom "za to je trebalo ranije da ustaneš". Autobuska stanica i Drina, ne kod mosta blizu Bosne, već negde s druge strane, iza kuća i baštica, tamo gde reka tu i tamo protiče. Bio je to i ostao je dan mračan dan. Na sve strane planine i snežni oblaci..."

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/GEORG HOCHMUTH

 

"Mislio sam, zapravo izričito i doslovno mislim da uglavnom o ratu u Bosni izveštavaju sporedni ljudi koji nisu samo pogrdni, već i lažni hroničari. Nemam ništa protiv takozvanih istraživačkih novinara na terenu koji su umešani u dešavanja u tom mestu i među tim ljudima. Čast tim istraživačima sa terena? Ali ipak imam nešto protiv Fernfuhtlera koji je profesiju novinara pobrkao sa profesijom sudije ili demagoga. On je godinama uvek istim rečima i montiranim prilozima iz inostranstva na svoj način sebe poistovetio sa psima rata na terenu. Kakvo je to novinarstvo? Tu mislim na ono u nemačkom “Špigelu” gde je Karadžić “prvo pretio”, a onda “kleknuo”. Napisali su i da je za vreme jedne večere tokom mirovnih pregovora u vojnoj bazi Dejton predstavnik Savezne Republike Nemačke saopštio: Slobodanu Miloševiću je ovde posebno prijatno da napravi pauzu između vazdušnih napada i mogućnosti napada na Nagasaki mini atomskom bombom. Sve ovo je saopšteno sveznajućem nedeljniku iz anonimnih izvora."

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/JULIEN DE ROSA

"...Kakvo je to novinarstvo kada su nedelju dana kasnije sarajevski Srbi, koji su dejtonskim sporazumom stavljeni u muslimansku državu i odjednom su prešli iz svoje komercijalne baštine u biblijsku, “prevareni na Judin način”?

To je ogledalo nemačkog ogledala posebne vrste. (Ogledalo – Špigel na nemačkom.) Primetiću, ovde se ne radi o tome da ja nekoga optužujem, već me nešto nagoni na pravdu. Ako ne na pravdu, onda na razmišljanje..."

Ostatak teksta pročitajte u novom broju Ekspresa koji je od danas na kiscima.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Ekspres uvek donosi drugačiji ugao.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve