Vesti
30.06.2021. 12:53
R.E./Tanjug

Direktor podneo ostavku

Petnica: Tužilaštvo poziva oštećene da se jave

Nasilje nad ženama
Izvor: Shutterstock

Osnovno javno tužilaštvo u Valjevu pozvalo je sve polaznice istraživačke stanice Petnica da se jave njemu ili policiji ako smatraju da su oštećene seksualnim uznemiravanjem i iskorišćavanjem za fotografisanje nakon 2013. godine, rečeno je Tanjugu u ovom tužilaštvu.

Kažu da se ni tužilaštvu niti policiji do sada niko nije javnio u tom svojstvu, te da se radi na otkrivanju njihovih identiteta, ali i apeluje na polaznice da se same jave.

Na pitanje zašto baš samo one koje su zlostavljanje pretrepele nakon 2013. godine, u tužilaštvu pojašnjavaju da je tada stupio na snagu tzv. "Marijin zakon" koji predviđa da krivična dela protiv polne slobode slobode učinjenih na štetu maloletnih lica ili dece ne zastarevaju.

U ovom slučaju je u toku predistražni postupak, koji je tužilaštvo pokrenulo na osnovu pisanja medija o zlostavljanju mahom maloletnih polaznica "Petnice".

U tužilaštvu preciziraju da su do sada ispitani u svojstvu građana svi koji su uključeni u ovaj slučaj, kao i da su izvršeni pretresi lokalcija i oduzeta tehnička oprema koja je data na veštačenje.

Po okončaju predistražnog postupka, kada se utvrde činjenice i prikupe dokazi, tužilaštvo će odlučiti ima li mesta pokretanju krivičnog postupka, protiv koga i za koje krivično delo.

Slučaj o zlostavljanju nekadašnjih polaznica ISP, pokrenut je nakon što je njih pet u svojoj ispovesti za nedeljnik "Vreme" nekadašenjg urednika "Petničkih sveski" B.S. (65) označilo kao zlostavljača u periodu od 2003. do 2014. godine.

Direktor "Petnice" Nikola Božić podneo ostavku

Direktor Istraživačke stanice "Petnica" Nikola Božić podneo je ostavku, a Upravni odbor je podržao tu odluku, saopštila je predsednica UO "Petnice" Tanja Adnađević.

"Zarad očuvanja integriteta Istraživačke stanice u Petnici, ali i integriteta dosadašnjeg direktora, direktor Nikola Božić je juče podneo ostavku", rekla je Adnađević gostujući u Jutarnjem programu RTS.
 

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
5°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve