Vesti
13.02.2020. 15:25
Tanjug

"PISMO OD POMPEA" Mediji: Amerika pritiska Prištinu

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Američki državni sekretar Majkl Pompeo uputio je pismo novoizabranom premijeru kosovskih privremenih institucija Aljbinu Kurtiju, piše "Blic".

Prema pisanju tog lista, Pompeo je Kurtiju čestitao na formiranju vlade, ali i jasno stavio do znanja da bi ukidanje taksi na robu iz centralne Srbije i BiH trebalo da bude prioritet.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

"Ukidanje tarifa na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine biće važno zbog vraćanja strana za pregovarački sto. Nadamo se i očekujemo da ćete ovo učiniti prioritetom i iskoristiti zamah izgrađen pismima namere za uspostavljanje vazdušnih i železničkih veza između Prištine i Beograda", navodi se u pismu Pompea, u koji je "Blic" imao uvid.

Pompeo ocenjuje da je sada vreme za realizaciju "sveobuhvatne normalizacije odnosa sa Srbijom, usredsređene na međusobno priznavanje", što je, kako navodi, od suštinske važnosti za "punu medjunarodnu integraciju Kosova".

Pročitajte još: Brnabić - Vučić reagovao promptno

"Sjedinjene Države će vam dati podršku u ovom procesu", poručio je Pompeo.

Istovremeno je čestitao narodu na KiM na, kako je ocenio, uspešnim, demokratskim izborima.

"Pozdravljamo formiranje nove vlade na Kosovu i radujemo se zajedničkom radu na unapredjivanju zajedničkih ciljeva koji se tiču ekonomskog rasta, vladavini zakona i normalizaciji odnosa sa Srbijom", navodi se u pismu.

Dodaje se i da SAD pozdravljaju, kako se navodi, Kurtijevu posvećenost borbi protiv korupcije "jer vi želite da podržite aspiracije gradjana Kosova, uključujući njihovu želju za većom transparentnošću i ekonomskim rastom".

Na kraju se poručuje da se SAD raduju što će blisko saradjivati sa novom vladom u Prištini kako bi se osiguralo da "multietničko, demokratsko Kosovo i dalje napreduje".

Ranije je i portparol specijalnog izaslanika Bele kuće za dijalog Beograda i Prištine Dik Kastin rekao da je specijalni izaslanik predsednika SAD za dijalog Beograda i Prištine, ambasador Ričard Grenel jasno je predočio političkim liderima u Prištini i Beogradu da američka ulaganja neće imati očekivan efekat ukoliko su takse na srpsku robu od 100 odsto i dalje na snazi.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
7°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve