Vesti
04.08.2019. 14:45
Tanjug

Plenković: Oluja je bila veličanstvena akcija za ponos, donela je mir i slobodu

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Povodom godišnjice od najvećeg egzodusa Srba od Drugog svetskog rata, kada je iz Hrvatske proterano 250.000, dok ih je gotovo 2.000 ubijeno ili nestalo, hrvatski premijer Andrej Plenković je, uz čestitKE građanima poručio, da ta zemlja "s ponosom obeležava 24. godišnjicu veličanstvene vojno-policijske operacije Oluja".

"Tog je 5. avgusta 1995. u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske vraćen najveći deo okupiranih hrvatskih teritorija, što je donelo slobodu i mir domovini", naveo je Plenković, prenela je HINA.

Ističući da je uz “državničku mudrost” prvog hrvatskog predsednika Franje Tuđana, požrtvovnost i hrabrost hrvatskih branitelja, umeće zapovednika Hrvatske vojske i policije i , slogu hrvatskog naroda “za samo četiri dana oslobođen najveći deo okupiranih područja Hrvatske”.

Povezane vesti - OLUJA: Hrvatska slavi, Srbija pali sveće

Grad Knin, naveo je Plenković, jedno od središta hrvatske državnosti, vraćen je u ustavni poredak suverene, samostalne i međunarodno priznate Hrvatske, a omogućen je i prekid opsade Bihaća, kao i oslobađanje velikog dela Bosne i Hercegovine.

"Zahvaljujući Oluji hrvatsko je rukovodstvo, uz pomoć Ujedinjenih nacija, obezbedilo mirnu reintegraciju Vukovara i celog hrvatskog Podunavlja, čime je 1998. konačno ostvarena celovitost hrvatske državne teritorije Hiljade prognanih vratili su se svojim domovima, a trajni je mir omogućio postupnu obnovu, revitalizaciju i izgradnju zemlje", naveo je hrvatski premijer.

Pročitajte još – ŠAINOVIĆ: Rat je bio dogovoren

Istakao je i da danas u uređenoj Hrvatskoj, koja će u prvoj polovini 2020. godine predsedavati Evropskom unijom, kako je naveo, s ponosom i posebnim pijetetom prisećaju se svakoga života i svake žrtve “utkane za slobodu Hrvatske koji su trajni podsetnik i putokaz u izgradnji još uređenijeg i naprednijeg društva”.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
8°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve