Vesti
02.10.2023. 16:05
Beta

Zbog sukoba u Banjskoj

Plenković i Rama traže mere protiv Srbije

1
Izvor: Beta/HINA / Edvard SUSAK

Premijeri Hrvatske i Albanije, Andrej Plenković i Edi Rama, u ponedeljak su u Zagrebu oštro osudili ubistvo kosovskog policajaca u selu Banjska, ocenili nedopustivim što je vlast u Beogradu proglasila dan žalosti zbog smrti napadača i zatražili mere EU protiv Srbije.

"Hrvatska snažno osuđuje ubistvo pripadnika kosovskih policijskih snaga od naoružanih grupa koje su bile tako opremljene da je jasno da se radilo o unapred planiranoj akciji, jer se s takvom vrstom opreme i ljudi ne ide slučajno", rekao je Plenković.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare s Ramom, koji je u zvaničnoj poseti Hrvatskoj, Plenković je kazao da je "ozbiljan incident signal da postoje snage koje žele da destabilizuju situaciju na Kosovu i na jugoistoku Evrope i odnose Kosova i Srbije".

Plenković je naveo da reakcija međunarodne zajednice treba da bude "jasna i čvrsta" i dodao da ona, "pre svega, treba da podrži institucije Kosova jer se radi o kosovskoj teritoriji, i da učini maksimalan napor da se spreči bilo kakva eskalacija".

"Poruke ključnih globalnih aktera koje su jasno upućene Srbiji o tome da se povuku snage srpske vojske čije je kretanje zabeleženo prema granici s Kosovom, govore da je međunarodna zajednica zaiteresovana za mir, normalizaciju, deeskalaciju, za nastavak dijaloga pod otkriljem EU", kazao je Plenković na pitanje o merama koje EU može da izrekne Srbiji.

Naveo je da mere mogu da budu donete na nivou Evropskog saveta, ali i autonomno na nivou Evropske komisije, kao što je to nedavno učinjeno protiv Kosova, izrazivši uverenje da će narednih dana, posle temeljne analize, uslediti predlozi mera.

"Mislimo da ovakav potez ne može ostati bez odgovora. Smatramo da je proglašavanje dana žalosti za troje de fakto terorista, koji su ubili kosovskog policijaca, bio neprihvatljiv potez. Nije nam nimalo drago da je povučen takav politički potez koji gotovo da podrazumeva identifikaciju s onim što su napravili", naveo je Plenković.

Albanski premijer Rama osudio je kao neprihvatljiv "zločin ubistva policajca i heroizaciju onih koji su ga počinili".

"U političkom aspektu, mere bi trebalo odmah preduzeti, bez gubljenja vremena, jer je ovde u igri nešto veće i šire, sudbina procesa koji zahteva jasan i ispravan stav", rekao je Rama.

On je kazao da je Albanija sada prvi put u poslednjih deset godina odlučila da se ne uskladi s izjavom Evropske unije koja se odnosi na spoljnu politiku.

"Ubistvo kosovskog policajca od kriminalne, do zuba naoružane grupe, kao i dan žalosti koji je Beograd proglasio za te članove, jesu neopravdani, neprihvatljivi i moraju biti osuđeni na svim mogućim nivoima. Nije prihvatljivo da jedna naoružana grupa oduzme život policijskog službenika i da potom 'uživa' najvišu moguću počast zemlje kojoj pripada", naveo je Rama.

Govoreći o odnosima Hrvatske i Albanije, premijeri su ocenili da su oni "veoma dobri, kvalitetni i prijateljski". Plenković je ponovo podržao evropski put Albanije i najavio skoru posetu toj zemlji.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Šta je Stejt department poručio o sukobu na Kosovu
Amerika

SAD

28.09.2023. 22:40

Šta je Stejt department poručio o sukobu na Kosovu

SAD se protive pokušajima da se smrt narednika kosovske policije Afrima Bunjakua, ubijenog u napadu naoružane grupe Srba na severu Kosova, izjednači sa smrću napadača, izjavio je portparol Stejt departmenta Metju Miler.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
20°C
01.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve