Vesti
22.11.2021. 09:27
Tanjug

Infrastruktura

Počela izgradnja nasipa za depo Beogradskog metroa

Metro radovi
Izvor: FOTO TANJUG / MILOS MILIVOJEVIC

Direktor preduzeća Mostogradnja ING Goran Petrović izjavi je da radovi na izgradni infrastrukture i nasipa budućeg depoa Beogradskog metroa, koji su jutros počeli u Makiškom poolju, po ugovoru treba da budu završeni za 36 meseci, ali da smatra da mogu da budu završeni i ranije.

Depo metroa je, u skladu sa planom detaljne regulacije Makiškog polja, namenjen za smeštaj i održavanje celokupne vozne flote linije 1 Beogradskog metroa. Radovi se izvode na površini od 72 hektara na području između Obrenovačkog puta, odnonso Savske magistrale, ulice Bore Stankovića i postojeće ranžirne stanice u dužini od 2.242 metra i širine od 150 do 400 metara", rekao je Petrović za Tanjug.

Dodao je da je jutros počelo uklanjanja niskog rastinja na tom području i sloja humusa, kako bi potom bilo nasuto 480.000 kubnih metara kamena.

Nakon toga, naveo je Petrović, biće nasuto 1.7 miliona kubnih metara refulisanog pesak u visini od 1,5 do četiri metra.

"Trenutna visina terena je od 70 do 72 metra nadmorske visine, a cilj je da budući nasip ima nadmorsku visinu od 74 metra. Biće izgrađena i dva armiranobetonska kolektora za odvod atmosferske vode sa crpnom stanicom, koja će biti napajana preko novih trafo stanica. Time će se kontrolisano odvoditi atmosferske vode u postojeće i buduće nove kanale", rekao je Petrović.

Naglasio je da se neće izvoditi nikakvi podzemni radovi, već isključivo nasipanje na kotu 74 metra.

"Imajući u vidu da je ranijih godina kada su bile poplave nivo podzenmih voda znao da se popne na 73 metra, osim što ovim obezbeđujemo od poplava celo područje, obezbeđujemo i budući depo", objasnio je Petrović.

Dodao je da će radovi izvoditi stotinak radnika sa najsavremenijom mehanizacijom.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
5°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve