Vesti
17.06.2019. 12:08
Tanjug

POČELA MALA MATURA: Test iz srpskog jezika polaže 70.000 osmaka

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Rešavanjem testa iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, danas je počelo polaganje male mature u osnovnim školama u Srbiji. Osmaci će sutra rešavati zadatke iz matematike, a u sredu kombinovani test koji se sastoji od pitanja iz biologije, istorije, geografije, fizike i hemije.

Pomoćnica ministra u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vesna Nedeljković posetila je osmake u OŠ "Veljko Dugošević" u Beogradu pred početak rešavanja testa iz srpskog jezika.

"Danas u Srbiji polaže ukupno 69.595 osmaka, a slobodnih mesta u srednjim školama ima 76.000 i mislim da je to dobra poruka za decu, da mesta ima i da na taj način ublažimo njihov strah ili tremu, ukoliko je imaju. Sudeći po utiscima dece iz ove škole, prilično su sigurna u svoje znanje - rekla je Nedeljković novinarima.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
foto: Shutterstock

Ona je istakla i da će u nekim školama kontrola biti veća.

"Imamo spisak škola koje su imale manjkavosti i prethodne godine, ali mnogo manje u odnosu na neke ranije godine i tu će biti posebne kontrole", rekla je ona i dodala da će tu biti prosvetni savetnici i inspektori.

Bez dodatnih mera opreza

Na pitanje da li su uvedene dodatne mere opreza rekla je da nisu, da su samo održani redovni sastanci i date instrukcije dežurnim nastavnicima i pregledačima.

"Na dodatnim sastancima su detaljno analizirane greške iz prethodne godine. Konkretno u Leskovcu sam imala jedan takav sastanak gde sam do najsitnijih pojedinosti predočila šta je utvđeno naknadnim pregledom testova iz tog okruga. Sve što je bilo do nas mi smo preduzeli i verujemo da će direktori škola ispoštovati stručno uputstvo, da će deca dati svoj maksimum i da će ova tri dana proći u manje stresnom raspoloženju", navela je Nedeljković.

Maksimalan broj bodova na testovima je 40, odnosno iz srpskog i matematike po 13, na kombinovanom testu 14, a uspeh iz škole nosi maksimalnih 60 bodova.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

U Pomoravlju polaže 1.871 učenik

U Pomoravlju, Resavi i Levču, u 32 osnovne škole, maturski ispit polaže 1.871 učenika osmih razreda, sve je uradjejno kako treba i ne očekuju se bilo kakvi problemi, izjavio je danas Tanjugu načelnik Sskolske uprave za Pomoravski okrug u Jagodini Života Starčević.

Reč je o poslednjoj proveri znanja malih maturanata, danas iz srpskog jezika, sutra iz matematike, a u sredu kombinovani tekst: biologija, fizika, istorija, geografija i hemija, precizirao je Starčević.

Istakao je da na ispit moraju izaći svi kako bi zvanično završili osmogodišnje školovanje, a to je i uslov da bi mogli da upišu trogodišnje ili četvorogodišnje srednje škole. U Jagodini maturski ispit polaže 698 učenika, u Paraćinu 473, Chupriji 270, Svilajncu 213, Despotovcu 159 i Rekovcu 58 učenika.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve