Vesti
13.07.2021. 10:45
R.E./RTS

Građani imaju dve opcije

Počela rigorozna kontrola poštovanja protivepidemijskih mera

korona Sbija
Izvor: EPA / ANDREJ CUKIC

Nadležni su krenuli u rigoroznu kontrolu poštovanja svih protivepidemijskih mera. Sanitarna i sve druge inspekcije, Komunalna milicija i Komunalna inspekcija u ovom trenutku usmeravaju nadzor prema ugostiteljskim objektima, turističkim centrima, objektima za organizovanje svadbi i drugih privatnih proslava, ali i prema javnom prevozu, navodi za RTS pomoćnik ministra zdravlja za inspekcijske poslove Goran Stamenković.

Goran Stamenković je gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a naveo da će fokus biti na tome da li se i koliko poštuje Naredba o radnom vremenu i prostornim ograničenjima za vreme nepovoljne epidemiološke situacije.

"Krenuli smo u rigoroznu kontrolu poštovanja protivepidemijskih mera. Fokus u nadzoru su kontrole poštovanja broja korisnika usluga na određenoj površini – poštovanje naredbe ministra zdravlja da svaki objekat mora da ima obaveštenje o površini, o broju mogućih korisnika u odnosu na kvadraturu, u odnosu na mogućnost i pružanje usluga. Posebno ćemo voditi računa o distanci i o nošenju zaštitnih maski", objašnjava Stamenković.

Navodi da su u prvih 11 dana jula republičke i lokalne inspekcije izvršile 15.363 nadzora, i kako kaže, nije bilo izrečenih zabrana korišćenja objekata kao što je to bilo u nekom ranijem periodu.

"Imali smo 37 naloga, dok smo u junu imali 242 naloga i 11 zabrana. Sanitarna i sve druge inspekcije, Komunalna milicija i Komunalna inspekcija, kao ovlašćene inspekcije u ovom trenutku, usmeravaju nadzor prema ugostiteljskim objektima, turističkim centrima, prema objektima za organizovanje svadbi i drugih privatnih proslava, prema javnom prevozu", objašnjava gost Jutarnjeg dnevnika.

Ističe da je poseban problem javni prevoz u kome, kako kaže, deo građana ali i vozača ne nosi masku.

"Problem je javni prevoz, očigledno da se ne poštuju epidemiološke mere, mnogi građani ne nose maske. Apelujem na sva pravna lica koja se bave javnim prevozom da malo pooštre svoj unutrašnji nadzor, svoju unutrašnju kontrolu jer mnogi vozači ne nose maske, što nije dobro, daju loš primer građanima i putnicima", ističe Stamenković.

Pred građanima su dve opcije 

Navodi da građani imaju dve opcije – da poštuju mere ili da ih ne poštuju, što bi, kako kaže, pogoršalo epidemiološku situaciju u zemlji.

"Prva opcija je da građani zbog nekog svog zadovoljstva ili svoje odluke apsolutno ne poštuju mere, da žive opuštenije, da se ne vakcinišu i da svoje zdravlje dovedu da kažem u neku opasnost i mogući epidemiološki rizik, a onda i veliki zdravstveni rizik. A druga opcija je da ipak živimo kao i do sada sa jednom obazrivošću, sa jednim poštovanjem, ne samo mera zato što su donete od Vlade ili ministra zdravlja nego zbog odgovornosti prema drugima u svojoj neposrednoj okolini i prema samom sebi. Naravno i da se vakcinišemo. I sada svako od nas treba da dâ sebi odgovor – da li će krenuti u jednom ili drugom pravcu", navodi Stamenković.

Prema njegovim rečima, inspekcija ne može da bude prisutna na svakom mestu i da svakog izvršioca sankcioniše, zbog čega je veoma važna lična odgovornost svakog građanina, preduzetnika i pravnog lica. 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

U Srbiju stigla nova isporuka vakcina
Fajzer vakcina

Više od 38.000

12.07.2021. 14:24

U Srbiju stigla nova isporuka vakcina

Ministarstvo zdravlja saopštilo je da je danas u Srbiju stigla nova isporuka vakcina "Fajzer-Biontek".
Close
Vremenska prognoza
fog
6°C
17.10.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve