Vesti
01.10.2020. 16:13
Tanjug

Počela vakcinacija protiv gripa, u domovima zdravlja bez gužve

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

U domovima zdravlja u Srbiji danas je počela vakcinacija protiv sezonskog gripa.

Država je ove godine obezbedila više od 500.000 doza, oko 200.000 od Instituta Torlak, i oko 344.000 doza od stranih dobavljača.

U Dom zdravlja Vračar stiglo je 3.000 doza vakcina. Gužve u ambulantama nema, a u prva tri sata vakcinisano je između 20 i 30 građana.

Među prvima jutros je vakcinu primila Radmila Tujković (81), koja kaže da se na taj način štiti pred svaku sezonu gripa.

"Svake godine primam vakcinu, jer zbog godina i povišenog krvnog pritiska spadam u rizičnu grupu. Zahvaljujući vakcini bez problema preguram sezonu", kaže Radmila za Tanjug.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstock

Direktor Doma zdravlja dr Miroslav Dmitrović kaže da ima dovoljno vakcina i da su prethodnih godina u proseku vakcinisali između 2.500 i 3.000 građana.

Kako kaže, pacijenti dolaze sporadično, jer su navikli da vakcinacija kreće 15. oktobra, dok je ove godine zbog kovida krenula ranije.

Vakcinacija se preporučuje za sve starije građane od 65 godina, hronične bolesnike sa bolestima kardiovaskularnog sistema, hroničnim opstruktivnim bolestiuma pluća, metaboličkim poremećajima.

Povezane vesti - SPAS REDOVNI PREGLEDI: Bolesti srca u Srbiji usmrte 52.000 ljudi

Dmitrović navodi da su spremni i ukoliko bude veća zainteresovanost građana za vakcinaciju ove godine, zbog epidemije virusa korona.

"Dolazi period sezone gripa i svakako će biti lakše i boriti se protiv virusa korona ukoliko bude manje pacijenata koji su oboleli od gripa", rekao je on za Tanjug.

Podseća da je u domove zdravlja stigla četvorovalentna vakcina, koja pokriva sve sojeve virusa gripa koji su u cirkulaciji.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve