Vesti
03.09.2022. 12:05
Dragan Vesić

Parada ponosa

Poenta "Prajda" valjda nije ponos, nego ravnopravnost

Parada ponosa
Izvor: Shutterstock

"Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida."

Frojd

Iz citata oca psihoanalize nije teško zaključiti da se glupi ponose umesto da se stide: mi se stidimo umesto njih. Frojd svakako nije mislio na "Prajd" (Paradu ponosa), ali jeste glupo ponositi se zbog seksualne orijentacije – što bi se neko ponosio ako je heteroseksualac ili je homoseksualac?

Poenta "Prajda" valjda nije ponos, nego ravnopravnost, odnosno odsustvo diskriminacije zato što su takvi kakvi jesu. Neki bi rekli da su nastrani i da je seksualna istopolna privlačnost čista patologija. Naravno, imaju pravo da to misle i to nije homofobija: homofobija je ako ih maltretirate, vređate, ponižavate, ismevate, uskraćujete prava. Uostalom, svet je tako skrojen da se plus i minus privlače, ženski i muški princip.

Tražiti poštovanje ljudskih prava seksualno različitih je sasvim ok, ali je ponosno defilovanje "prizemne ogoljene seksualnosti" čist egzibicionizam, "bal nakaza" (rekli bi desničari) koji podriva univerzalne vrednosti porodice i braka – a podriva.

Zato, po nekima, "Parada ponosa" nije borba za prava seksualne manjine nego neukusan i agresivan pokušaj da se gej način života nametne kao normalan i prirodan, a heteroseksualan potisne kao nenormalan i neprirodan: to je ono što smeta i što nervira "zaostao" hrišćanski svet.

Imate tu i akronime organizacija koje organizuju "Prajd": LGBT, LGBT+, LGBTIQ... ako sam dobro zapamtio, a u pitanju je više seksualnih orijentacija i rodnih identiteta pa otud sufiksi. Naime, dok LGBT označava gej populaciju, ostali sufiksi je proširuju, pa pored homoseksualaca i lezbejki imate transseksualce, spiritualne homoseksualce (opšte s duhovima, šta li?), aseksualce... Ko sve da zapamti.

Sve se to zove napredak, progres, a oni koji su protiv takvog progresa su valjda nekakav regres (ne za topli obrok), nazadnjaci. Još ako veruju u pravu ljubav, kao onu iz Biblije – koja razume, prašta, trpi i nikada ne prestaje, onda su promašili epohu pa ih ovi progresivni tretiraju kao anahronizam srednjeg veka.

Parada ponosa
Izvor: Shutterstock

Sad, novi neoliberalni svet, uopšte ne karikiram, s obzirom na to da su prave moralne vrednosti mrtve, a svet, u etičkom smislu, otišao u p. m., ne bi bilo čudno – mada je za zgražavanje – da bolesnici incest, pedofiliju, zoofiliju i nekrofiliju proglase za moralni progres epohe pa da i oni paradiraju i ponosno traže svoja prava tj. da budu tretirani kao zdrav i fin svet.

Baš kao i zlostavljači životinja: to što katkad obese i obezglave psa nije monstruozno i jezivo, nego nešto plemenito i normalno kao "čedo" napretka.

Sad Biblija kaže da je ponos, oholost... veliki greh i primitivno razmetanje. To kaže i moderna etika, ali ponosni ne veruju u stare biblijske vrednosti ni u modernu etiku.

Zvanične religije tvrde da je homoseksualnost bolest, ali ne i većina sekti, radikalni feminizam i naravno neizbežni lajf koučevi koji, na sektaški način, propagiraju self-care koncept – brigu o sebi i nebrigu za druge, što znači da su ukinuli empatiju (ljubav prema drugima, ne samo prema sebi – piše o ljubavi prema drugima u Bibliji, a piše i kod Kanta u kategoričkom imperativu, ali oni to ne čitaju niti ima svrhe jer ne dopire do njih).

Da, mejnstrim mediji su njihovi, a metode sektaške: veruješ bespogovorno, izvršavaš i ne sumnjaš, odnosno nemaš svoj stav.

Podrazumeva se da ponos ima pozitivno i negativno značenje – negativno je, bez izuzetka, neukusno i licemerno.

Čini se takođe da je moderna epoha, kroz self-care koncept legitimizovala jedan strašan lokalni relikt, i ne znajući za njega, a to je lapot, zverski običaj iz istočne Srbije, ali na perfidniji način. Naravno, to nikoga nije briga jer briga o sebi ne podrazumeva brigu o drugima i rad na sebi (što izvorni self-care koncept zapravo jeste), nego sebičnost i odsustvo empatije. I niko zbog toga ne paradira jer koga briga za stare i bolesne?

parada ponosa
Izvor: Shutterstock

Ali je Zapad i te kako briga za "Prajd" pa ih je strašno potreslo što je predsednik Vučić odložio "Prajd" zbog napete situacije na Kosovu i zato što je "država pritisnuta sa svih strana", kako je naglasio – Zapad izražava nadu da to odlaganje neće trajati dugo. Više ih brine „Prajd“ nego rat u Ukrajini i ekonomski kolaps koji sledi: dakle, više ih zanima "Prajd" nego što je ceo svet takođe pritisnut sa svih strana. Dobro je što kao kontrameru zbog otkazivanja "Prajda" Zapad nije otkazao US Open i Svetsko prvenstvo u fudbalu. Ljudima treba nešto normalno i lepo da im bar malo skrene pažnju sa haosa u kome je svet.

Sad, ima u Srba i jedna izreka pa čudi da nam svet zbog te implicitno homofobične izreke nije uveo sankcije. Naime, ljudi imaju običaj da kažu: Ne budi peder – misli se na karakternu osobinu, ne na seksualnu orijentaciju. Doduše, u pitanju je turcizam: peder na turskom znači otac.

Ako je to tačno, onda je Bora Đorđević, kad prevedemo stih, rekao – Draga, ne budi otac. Verovatno dosadna kao otac.

Stih – Draga, ne budi lezbejka, ne postoji. Valjda zato što lezbejka na turskom ne znači majka.

Sad zašto bi otac označavao karakternu osobinu nije moguće objasniti kao ni mnoge naše besmislene izreke.

Zašto, na primer, svet ne organizuje nešto nesvakidašnje, originalno i lepo poput parade kućnih ljubimaca. Sigurno bi mnogi išli da podrže borbu za njihova prava i podignu glas protiv zlostavljanja kućnih ljubimaca od strane psihopata. Ova epoha nema dovoljno duha ni sluha za normalno i humano pa zato i ne organizuje tako nešto.

Zato ima za "Prajd" jer je to od nemerljivog značaja za ponos čovečanstva.

Kafkijanski rečeno, ovu epohu nadživeće stid.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

(Ne)održavanje Evroprajda: "Više molba da ne šetaju nego zabrana"
LGBT zajednica

Kontroverzna odluka

29.08.2022. 12:03

(Ne)održavanje Evroprajda: "Više molba da ne šetaju nego zabrana"

Mandatarka za sastav Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je, povodom otkazivanja manifestacije Evroprajd, da država ne želi bilo kome da uskrati Ustavom garantovana prava već da je pitanje kakve posledice održavanje takvog skupa može da ima po Srbiju.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
14°C
02.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve