Vesti
18.06.2021. 09:35
Tanjug

Komesarijat za izbeglice

Poglavlje iz devedesetih koje još nije zatvoreno

Izbeglice, bežanje
Izvor: Shutterstock

Povodom Svetskog dana izbeglica, 20. juna, Komesarijat za izbeglice i migracije podseća da izbegličko poglavlje iz devedesetih još nije zatvoreno i da i dalje ima porodica kojima je potrebna pomoć države Srbije u stambenom zbrinjavanju i ekonomskom osnaživanju.

Komesarijat u saopštenju navodi da je do danas pomogao ukupno 23.738 porodica da reše svoje stambeno pitanje, a dodatnih 22.442 je ekonomski osnaženo kroz dohodovne aktivnosti.

Najvećim delom, izbeglice i interno raseljeni pomognuti su sredstvima iz budžeta Republike Srbije.

U isto vreme, mnogo se radi na tome da najugroženije porodice dođu do krova nad glavom. Za poslednjih godinu dana, uprkos pandemiji novog koronavirusa, Komesarijat je podržao i stambeno zbrinuo više od 2.054 najugroženije izbegličke porodice kao i interno raseljene sa Kosova i Metohije.

Ove godine je iz budžeta Republike Srbije opredeljeno 475 miliona dinara za pomoć ljudima koji su, bez svoje krivice, izgubili sve, a danas žive po tuđim kućama i stanovima. Tim novcem biće omogućeno stambeno zbrinjavanje još namanje 800 podorica.

"Očekujemo da zajedno sa stambenim rešenjima iz Regionanog stambenog projekta u ovoj godini krov nad glavom obezbedimo za oko 2000 porodica", navodi Komesarijat u saopštenju.

Izbeglice iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine značajno su pomognute donatorskim sredstvima prvenstveno Evropske unije, kroz Regionalni stambeni program.

Tokom prošle godine, u nove stanove useljeni su korisnici u Mionici, Somboru, Kikindi, Malom Crniću, Žabarima, Krupnju, Valjevu, Bačkom Petrovcu, Bačkoj Palanci, Sevojnu, Požarevcu, Novom Pazaru, Svilajncu, Irigu, Sremskoj Mitrovici... U Staroj Pazovi krov nad glavom dobilo je 169 porodica, a u Novom sadu useljen je kompleks zgrada sa 275 stanova.

Isti posao nastavljen je i ove godine, useljeno je 40 porodica u Zrenjaninu, 20 u Kruševcu, 60 u Loznici... a nastavlja se sa Čajetinom, Kučevom, Bačkim Petrovcem, Pančevom, Smederevom, Vršcem, Aranđellovcem... Do kraja godine očekujemo useljenje i 152 stana u Futogu.

U okviru Regionalnog stambenog programa, koji se privodi kraju, do sada je krov nad glavom obezbeđen za više od pet i po hiljada porodica. Kroz pregovore sa donatorima i partnerima na ovom Programu, Komesarijat je obezbedio sredstva za dodatnih 2.200 stambenih rešenja za izbeglice, navodi se u saopštenju.

Potrebe su i dalje velike navodi Komesarijat i dodaje da nastavlja da radi na njihovom rešavanju, kao što intenzivno radi na pokretanju sličnog donatorskog programa za oko 200.000 interno raseljenih lica sa Kosova i Metohije kojima je takođe potrebna pomoć u obezbeđivanju doma.

"Na Svetski dan izbeglica, 20. jun, Komesarijat za izbeglice i migracije želi da se zahvali svim partnerima u državi, međunarodnim organizacijama, nevladinom sektoru i naročito donatorima, na ukazanoj podršci i uloženim sredstvima za poboljšanje života izbegličke populacije, kao i uslova boravka migrata i tražilaca azila. Ostajemo potpuno posvećeni misiji jačanja strabilnosti i mira na Balkanu", poručujun iz Komesarijata.
 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

SAD će primiti 62.500 izbeglica
zastava-sad-710x368.png

Bjaden odlučio

04.05.2021. 10:10

SAD će primiti 62.500 izbeglica

Predsednik SAD Džo Bajden je podigao ograničenje za ovogodišnji prijem izbeglica na 62.500, nakon što se suočio sa kritikama zbog toga što kasni sa izmenom rekordno niske kvote od 15.000 koju je postavio bivši predsednik Donald Tramp.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
11°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve