Vesti
15.03.2022. 17:05
Beta

"U najkraćem roku"

Poljoprivrednici traže odobrenje za točenje goriva u sve vrste kanistera

Gorivo
Izvor: Shutterstock

Predsednik Sabora proizvođača agroprivrede Srbije (SPAS) Zoran Milićević uputiće Vladi Srbije pismo u kome poljoprivrednici traže da se dozvoli točenje goriva u kanistere svih vrsta, a ne samo u specijalno obeležene.

"Tražimo da se u najkraćem roku, pred prolećnu setvu kukuruza i ostalih poljoprivrednih proizvoda, svim poljoprivrednicima, a ne samo registrovanim poljoprivrednim domaćinstvima, dozvoli točenje evro dizela u sve vrste kanistera, a ne samo u specijalne", rekao je Milićević za Betu.
 

Dodao je da najava da će se dozvoliti točenje goriva samo u specijalne kanistere koji bi se kupovali na pumpama i verovatno bili preskupi podjednako neprihvatljiva kao i to da se Uredbom o ograničavanju cena naftnih derivata dozvoli točenje goriva samo u pogonske rezervoare poljoprivrednih mašina.

Milićević je rekao da su predstavnicima Ministarstva poljoprivrede na jučerašnjem sastanku predočeni snimci poljoprivrednika koji su tovarili mašine na šlepere da bi ih odvezli do pumpi Naftne industrije Srbije (NIS) koja je jedino ovlašćena da evro dizel poljoprivrednicima prodaje po 179 dinara po litru, jer je za ostale potrošače skuplji za oko devet dinara.

Udruženje poljoprivrednika, kako je rekao, traži i da se omogući razmena junećeg i svinjskog mesa za kukuruz iz Republičke direkcije robnih rezervi.

"Kukuruz sada na tržištu košta od 42 do 45 dinara po kilogramu, pa će stočari bez te pomoći robnih rezervi još smanjiti broj grla", rekao je Milićević.
 

Dodao je da poljoprivredni proizvodjači traže da se za kilogram junećeg mesa isporuči od 11,5 kilograma do 14,5 kilograma kukuruza, a za kilogram svinjskog mesa od devet do 12,5 kilograma kukuruza.

On je rekao da poljoprivrednici traže i da se subvencije po hektaru zemljišta, od 8.000 dinara, isplate do kraja marta.
 

"Od Vlade Srbije tražimo i da se carina na uvoz prasića sa pet odsto podigne na 19,5 odsto i da se pravo na zakup državnog zemljišta prvenstveno omogući stočarima, a spreče zloupotrebe jer se zemljište izdaje licima koja tu zemlju posle ponovo daju u zakup", rekao je Milićević.
 

Poljoprivrednici zahtevaju, prema njegovim rečima, da se "južno od Save" odobravaju subvencije od 90 odsto do iznosa od 1,5 miliona dinara koje sada dobijaju poljoprivrednici u Vojvodini.

Milićević je rekao da se od nadležnog ministarstva zahteva i da se dozvoli da svi poljoprivrednici mogu da umatiče nerastove za rasplod jer je sada to omogućeno samo "privilegovanim proizvodjačima", ali ne i manjim stočarskim farmama koje su prinudjene da ih kupuju.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Zaplenjeno krijumčareno gorivo (FOTO)
1

Novi Banovci

12.03.2022. 20:15

Zaplenjeno krijumčareno gorivo (FOTO)

Pripadnici Jedinice za bezbednost na rekama pronašli su u kući 54-godišnjeg muškarca u Novim Banovcima veču količinu naftnih derivata, pet creva dužine oko 60 metara, dva pištolja za točenje nafte, pet električnih i jednu benzinsku pumpu za pretakanje goriva.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
3°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve