Vesti
19.06.2019. 12:30
N. G./Balkan Insight

PONOVLJENO SUĐENJE STANIŠIĆU I SIMATOVIĆU: Odbrana počela iznošenje dokaza

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Bivši šefovi Službe državne bezbednosti Srbije, Jovica Stanišić i Franko Simatović Frenki, kojima se u Hagu po drugi put sudi po optužnici za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH, počeli su juče sa iznošenjem dokaza u svoju odbranu.

Kako prenosi Balkan Insight, u uvodnom izlaganju odbrane, Stanišićev advokat Vejn Džordaš rekao je sudu da njegov klijent nije učestvovao u komandovanju jedinicama raspoređenim u Bosni ili Hrvatskoj. Džordaš je izjavio da će odbrana pozvati svedoke koji će potvrditi da Jovica Stanišić nije komandovao srpskim paravojnim ili policijskim jedinicama u Bosni ili Hrvatskoj tokom rata, kako se navodi u optužnici.

On je istakao da su policijske i paravojne jedinice iz Srbije koje su 1995. godine bile u Bosni - koje je opisao kao "ad hoc grupacije" - bile pod komandom Službe javne bezbednosti Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i tadašnjeg šefa Radovana Stojičića Badže.

"Badža, a ne Stanišić, je bio zadužen za umešanost MUP-a. Obrad Stevanović je bio direktni komandant, koji je odgovarao Badži, Badža je odgovorio Zoranu Sokoloviću, ministru unutrašnjih poslova Srbije", rekao je Jordaš.

Stojičić je ubijen u jednom restoranu u Beogradu 1996. godine.

Povezane vestiZašto je ubijen Radovan Stojičić Badža

Džordaš je rekao sudu da će se odbrana Stanišića bazirati na tome da je služba državne bezbednosti služila tome da osigura bezbednost u Srbiji, a ne da vodi rat u drugim jugoslovenskim republikama.

Suđenje će biti nastavljeno 25. juna.

Podsetimo, dokazni postupak odbrane Stanišića i Simatovića održaće se po drugi put. Dvojica bivših čelnika DB-a su u Haškom tribunalu na prvostepenom suđenju, završenom 2013, oslobođeni krivice, a žalbeno veće je 2015. naložilo ponovno suđenje, koje je počelo pre dve godine pred Mehanizmom za međunarodne krivične sudove, naslednikom Haškog tribunala.

Stanišić i Simatović su uhapšeni 2003. po optužnici Haškog tribunala koja ih je teretila za ubistva, zlostavljanja, progone i druge zločine, počinjene u BiH, Slavoniji i Kninskoj krajini od 1991. do 1995. godine.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
5°C
18.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve