Vesti
07.12.2022. 09:35
R. E. / RTS

Direktor RZS

Evo kada će biti objavljeni rezultati popisa u Srbiji

Popis
Izvor: Shutterstock

Direktor Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Miladin Kovačević izjavio je da će rezultati popisa stanovništva u Srbiji biti objavljeni između 17. i 20. decembra.

Kovačević je za RTS rekao da se sada kontroliše obuhvat popisa koji će biti mnogo bolji od klasičnog zbog prednosti digitalnih registara.

Naveo je da se trenutno kontroliše popis koji je na terenu završen 17. novrembra, na taj način što se radi takozvani ponovljeni popis na jednom uzorku.

"Digitalizacija pruža veće mogućnosti, pa radimo na upoređenju, odnosno identifikovanju osoba, a imamo čak i fiktivne osobe u popisu koje treba da budu izbačene", naglasio je Kovačević.

Prema njegovim rečima, važno je i to što će se raditi i dopuna popisa na osnovu administrativnih izvora.

"To se radi na kompjuterima. Zahvaljujući Zakonu o statistici, imamo pravo da koristimo evidencije, kao što su registar socijalnih osiguranika, centralni i administrativni registar stanovništva, poreska evidencija, kao i evidencija Nacionalne službe za zapošljavanje", naveo je Kovačević.

On je istakao da te evidencije omogućavaju pravljenje statističkog populacionog registra i da se potom radi na upoređivanju - da li je osoba popisana ili nije.

Kovačević je rekao da u Beogradu ima najveći broj nepopisanih stanovnika.

On je zaključio da će ovaj popis stanovništva biti mnogo bolji od klasičnih, kao što je bio popis iz 2011. godine kada nije postojala mogućnost da se koriste digitalni registri.

Popis stanovništva u Srbiji održan je od 1. oktobra do 17. novembra, a prema podacima RZS, do kraja oktobra popisano je 6.300.000 stanovnika.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Čemu služi postpopisna anketa koja počinje u petak
Popis

Zavod za statistiku

01.12.2022. 18:05

Čemu služi postpopisna anketa koja počinje u petak

Republički zavod za statistiku (RZS) najavio je da će od 2. do 11. decembra sprovoditi Postpopisnu anketu na slučajnom uzorku od oko 20.000 domaćinstava, u 106 opština, u 250 popisnih krugova, na osnovu koje će se izvršiti kontrola kvaliteta podataka prikupljenih Popisom stanovništva, domaćinstava i stanova 2022. godine.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
6°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve