Vesti
05.06.2022. 15:34
Beta

Ohridska arhiepiskopija

Porfirije uručio tomos arhiepiskopu Stefanu - Zvanično priznata autokefalnost

Porfirije
Izvor: BETAPHOTO / Dragan S.Tanasijevic

Patrijarh Porfirije uručio je, na zajedničkoj liturgiji u Beogradu, arhiepiskopu Stefanu Tomos - zvanični dokument kojim Srpska pravoslavna crkva (SPC) dodeljuje autokefalni status Makedonskoj pravoslavnoj crkvi - Ohridskoj arhiepiskopiji (MPC-OA).

On je naveo da će današnji dokument poslati i ostalim pravoslavnim crkvama, podsetivši da je na nedavnoj zajedničkoj liturgiji u Skoplju objavio da je Sabor SPC dodelio status pune samostalnosti MPC-OA.
 

"Dužni smo da obavestimo sve pomesne Crkve o ovom činu i ovako zvanično. Onda da one, svaka po kanonskom redosledu, iskažu svoj stav o ovom što smatramo da je jedini ispravan put za punoću Crkve", rekao je patrijarh Porfirije, nakon bogosluženja u Sabornoj ckrvi.
 

On je naveo da ovaj postupak o davanju autokefalnosti, nema nikakve veze sa drugim prostorima na kojim dejstvuje SPC.

"Uslovi i konteksti u Severnoj Makedoniji apsolutno su drugačiji u odnosu na sve druge prostore gde postoji i živi naša Crkva", naglasio  je patrijarh Porfirije.

Nakon toga je pročitan Tomos u kojem se navodi da se  dodeljuje imajući u vidu novonastale crkvene, istorijske druge okolosti i naglašava da "autokefalija nove sestrinske crkve - jeste puna autokefalija".

Porfirije
Izvor: BETAPHOTO / Dragan S.Tanasijevic

"To znači da je SPC ne uslovljava odredbama koje ograničavaju njenu kanonsku jurisdickiju i pastirsko staranje za njen verni pravoslavni narod u matičnoj zemlji  i dijaspori", navedeno je u Tomosu, što znači da je MPC - OA nadležna za prostor u Severnoj Makedoniji i za svoje eparhije u inostranstvu.

Istovremeno SPC "toplo preporučuje Sinodu novu sestrinsku Crkve da pitanje svog zvaničnog naziva rešava putem neposrednog bratskog dijaloga sa jelinofonim i ostalim pomesnim pravnoslavnim crkvama".

"Sveti hramovi i manastiri, naročito velike svetinje iz nemanjičkog perioda i poznijih perioda srpskog prisustva crkvenog graditeljstva i kuluturnog stvaralaštva na tlu današnje Severne Makedonije, kao i ukupna pokretna i nepokretna imovina SPC, unutar njenih granica ustupaju se na korišćenje novoj autokefalnoj sestrinskoj Crkvi", navedeno je u Tomosu.
 

Arhiepiskop Stefan je, nakon što mu je uručen Tomos, rekao da su patrijarh Porfirije i Sabor SPC načinili "korak od istorijskog značaja za MPC - OA i celo pravoslavlje".

"Na delu ste pokazali koliko volite mir i slogu među braćom, kao i svu pravoslavnu Crkvu", rekao je arhiepiskop Stefan, navodeći da je to nova divna vest nakon takodje divne vesti na nedavnoj liturgiji u Skoplju.

MPC je imala autonomni status u okrilju SPC ali se pre pola veka samovoljno izdvojila i proglasila autokefalnost, odnosno punu samostalnost, što nije priznala ni jedna pravoslavna crkva.

Na nedavnom Saboru SPC saopšteno je da se MPC vratila u autonomi status a zatim joj je dodeljena i autokefalnost, o čemu bi trebalo da se izjasne i ostale pravoslavne crkve.

Prvi u redosledu poglavara je partrijarh vaseljenski Vartolomej. Kako je najavljeno, arhiepiskop Stefan bi kroz nekoliko dana trebalo da se sastane sa patrijrhom Vartolomejom.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Patrijarh Porfirije arhiepiskopu Stefanu: "Dobrodošli u zajednicu ljubavi"
porfirije, 18. 5. 2022.

Beograd

19.05.2022. 08:35

Patrijarh Porfirije arhiepiskopu Stefanu: "Dobrodošli u zajednicu ljubavi"

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Porfirije je, kod hrama Svetog Save na Vračaru, dočekao, zajedno sa vladikama, delegaciju Makedonske pravoslavne crkve (MPC) predvođene ahiepiskopom ohridskim i makedonskim Stefanom sa kojim će služiti "liturgiju pomirenja".
Close
Vremenska prognoza
light rain
8°C
24.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve