Vesti
17.03.2022. 18:35
Beta

Pregovori u toku

Postoje tri opcije za registarske tablice na Kosovu

automobili
Izvor: Shutterstock

Zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi izjavio je da 21. aprila ističe rok za trajno rešenje za registarske tablice, a da su trenutno na stolu u Briselu tri opcije.

Bisljimi, koji je istovremeno i glavni pregovarač sa Beogradom ispred kosovske delegacije u Briselu, rekao je za Kossev.info da postignut sporazum, kojem se nada, ne bi značio "uzajamno priznanje državnosti" – ni jednih ni drugih. 

Naveo je da su predlozi zadržati postojeće tablice bez nalepnica, dok se druga dva rešenja tiču modifikacija i srpskih i kosovskih tablica. 

"Varijanta A je da se zadrže nacionalni simboli, a promene skraćenice i varijanta B – obrnuto – da se promene nacionalni simboli, a zadrže skraćenice. Srpska strana, pak, za sada insistira i dalje na stikerima", rekao je Bisljimi. 

Istakao je da bi u okviru sporazuma bi mogli da dodaju paragraf u kojem piše da "ovo ne znači da Srbija priznaje Kosovo ili da Kosovo priznaje Srbiju". 

"Ovo je jedna od opcija. Ovo se ne bi iskoristilo da priznamo jedni druge, jer bi priznanje trebalo da bude deo sveobuhvatnog sporazuma, za nas – njegov centralni deo. Srbija još uvek odbija da izabere opciju jer je još uvek, na neki način, očarana ovim režimom nalepnica", kazao je Bisljimi. 

Dve delegacije će se sastati za nedelju dana, a potom je planiran sastanak i za treću nedelju u aprilu. 

"Ukoliko ne pronađemo rešenje, EU će morati da identifikuje koja strana ometa i tu stranu okarakteriše kao stranu koja blokira celokupni dijalog. Jer, ako ne možete da napravite kompromis povodom tako male stvari, postaće sve teže pronaći konstruktivnost", kazao je Bisljimi. 

Na pitanje šta će se desiti sa srpskim registarskim oznakama gradova na Kosovu, pre svega sa KM tablicama, Bisljimi navodi da je uoči potpisivanja sporazuma 30. septembra prošle godine, Beogradu stavljeno do znanja da neće biti ovakvih tablica.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Dan kada je Priština jednostrano proglasila nezavisnost
Kosovo, Priština

Pre 14 godina

17.02.2022. 11:17

Dan kada je Priština jednostrano proglasila nezavisnost

Pre 14 godina Priština je jednostrano proglasila nezavisnost, a državu Kosovo do sada su priznale 92 od 193 članice Ujedinjenih nacija, dok 92 zemlje ne priznaju kosovsku nezavisnost, stoji na sajtu Kancelarije za Kosovo i Metohiju.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
5°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve