Vesti
03.08.2022. 10:34
21:05
R.E.

Podgorica

Potpisan Temeljni ugovor, a problemi na vidiku (VIDEO)

Srbija, Crna Gora
Izvor: Shutterstock

Temeljni ugovor između Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve (SPC) potpisan je u sredu ujutru u Podgorici. Ugovor su potpisali premiejr Crne Gore Dritan Abazović i patrijarh SPC Porfirije, koji je stigao u glavni grad Crne Gore.

Premijer Crne Gore Dritan Abazović nakon potpisivanja Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) izjavio je da mu je čast i zadovoljstvo što mu je pripala nesvakidašnja prilika da potpiše taj dokument i zatvorim ovo pitanje na jako lep, primeren i dostojanstven način, poručio je premijer Crne Gore Dritan Abazović nakon potpisivanja.

Kako je kazao, taj proces je predugo trajao.

"Ideja da se potpiše Temelji ugovor sa SPC je stara ideja. Žao mi je što se to nije realizovalo ranije, međutim ova Vlada je odlučna da svim verskim zajednicama da identična prava. Verujem da se na ovaj način šalje poruka mira i tolerancije i da okrećemo novi list", istakao je premijer. 

Dodaje da Vlada sve radi sa željom da gradi društvo pravde i jednakosti.

"I da pravo koje tražimo za sebe damo i drugima. To je ideja vodilja, vrlo tolerantna i građanska. Verujem da smo stavili tačku na izazov, ja sam na to ponosan i želim da zahvalim svima koji su učestvovali u procesu, svim ministrima i ljudima iz SPC i verujem da ćemo se i ubuduće nalaziti povodom svečanosti i da ćemo svi zajednički uvek biti spremni da se založimo za društvo tolerancije i pomirenja", zaključio je Abazović.

Demokratska partija socijalista (DPS) će pokrenuti inicijativu za izglasavanje nepoverenja Vladi nakon što je premijer Dritan Abazović sa patrijahom Srpske pravoslavne crkve Porfirijem potpisao Temeljnji ugovor.

Pojedine nevladine organizacije su ocenile da je to veliko finale klerikalizacije Crne Gore i da je obmana o datumu i način potpisivanja. 

Datum potpisvanja ugovora objavili su pojedini mediji, ali je Abazović kazao da je vest da će ugovor biti potpisan 3. avgusta dezinformacija.

On je prethodno odbio sve sugestije i predloge stručne javnosti na tekst Temeljnog ugovora.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Šta je sve izmenjeno u nacrtu Temeljnog ugovora između Crne Gore i SPC
crkva, pop, krst, sveštenik

Objavile "Vijesti"

27.01.2022. 10:46

Šta je sve izmenjeno u nacrtu Temeljnog ugovora između Crne Gore i SPC

Podgoričke "Vijesti" objavile su u četvrtak na svom sajtu nacrt Temeljnog ugovora između Crne Gore i SPC, i navode da je reč o poslednoj verziji koja je pretrpela nekoliko izmena u odnosu na prethodnu.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
6°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve