Vesti
24.09.2019. 19:03
Tanjug

POTPUNI OBRT: Rektorka stala uz studente koji su blokirali rektorat

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović saopštila je da prihvata moralnu odgovornost i da "staje uz svoje studente, koji borave" već 12 dana u zgradi Rektorata i bore se, kako kaže, za autonomiju i ugled Univerziteta.

U pisanoj izjavi koju je naslovila kao "Dogovor", nakon sastanka sa studentima iz Udruženja "1 od 5" miliona, saopštila je da upitnost i sporost rešavanja validnosti doktorata ministra finansija Siniše Malog narušava ugled UB i da je zato u interesu svih da se ovo pitanje reši u najkraćem mogućem roku,

Kao rezultat inicijative studenata koji "borave" u zgradi Rektorata već 12 dana, navodi da Senat, Savet i Studentski parlament UB traže od Odbora za profesionalnu etiku da do 4. novembra donese "konačnu odluku o tome da li u izradi doktorske disertacije Siniše Malog postoje elementi neakademskog ponašanja plagiranja."

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ bk

Ona u saopštenju podseća da je "osnovni zahtev studenata bio da zahteva od predsednice Vlade Ane Brnabić da ministra finansija razreši ministarske dužnosti, jer njegova javna funkcija nameće sukob interesa u procesu donošenja odluke" i dodaje da sa punom odgovornošću, garantuje da ima snage da sprovede proceduru utvrđivanja validnosti doktorata, s obzirom na funkciju koju Mali obavlja", navodi Popović.

Povezane vesti - Brnabić: Ne pristajem na ultimatum, to nije vladavina prava

Prema rečima rektorke, ovaj datum predstavlja period od sedam dana od maksimalnog roka za dostavljanje odgovora Fakulteta organizacionih nauka, čime se rok za donošenje konačne odluke značajno skraćuje.

Ona navodi da studenti koji su učestvovali u blokadi Rektorata ne smeju da snose disciplinske, niti bilo kakve druge akademske posledice, niti angažovana lica na obezbeđenju zgrade Rektorata za zastoj rada Rektorata, te dodaje da će UB će preuzeti sve raspoložive mere da otkloni eventualne posledice zbog zastoja rada Rektorata.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ bk

U nastavku saopštenja rektorka navodi da se UB obavezuje da će, u saradnji sa Studentskim centrom, obezbediti adekvatan smeštaj, bez dodatnih troškova, svim studentima koji će biti privremeno izmešteni iz studentskih domova tokom trajanja Evropskih univerzitetskih igara.

"Ovim će biti obezbeđeni uslovi da se nastavna godina normalno odvija i studenti bez smetnji ispune svoje predispitne i ispitne obaveze. Na ovaj način, uz dopunski ispitni rok, studenti neće trpeti posledice održavanja Igara. Učesnicima i volonterima Igara biće obezbeđeni ESP bodovi za vannastavne aktivnost", navodi u saopštenju Popović i poziva Vladu Srbije da u što kraćem roku usvoji budžet Evropskih univerzitetskih igara 2020, radi omogućavanja njihovog organizovanja".

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ bk

Ona je podsetila da je blokada rektorata počela 23. septembra na Dan UB, kako studenti su studenti naveli ''zbog neodgovornog ponašanja nadležnlih prema obrazovanju, pada UB na Šangajskoj listi, remećenja nastavne godine zbog održavanja Evropskih univerzitetskih igara, nedostatka literature za pohađanje nastave''"

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
12°C
24.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve