Vesti
13.05.2020. 14:01
Tanjug

POZIVAJU NA MIR: Vučić i Irinej zabrinuti zbog hapšenja Joanikija

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Episkopu budimljansko-nikšićkom Joanikiju i sveštenicima Mitropolije crnogorsko-primorske određeno je zadržavanje do 72 sata, nakon što je saslušani u Osnovnom državnom tužilaštvu u Nikšiću povodom litije u tom gradu, a zbog kršenja mera za suzbijanje korona virusa, prenosi portal RTCG.

Zadržavanje do 72 sata odredeno je i sveštenicima Slobodanu Jokiću, Danilu Žirojevicu, Željku Rojeviću, Ostoji Kneževicu, Mirku Vukotiću, Vasiliju Brboriću i Nikoli Marojeviću, navodi RTCG, dok Vijesti i portal CDM pišu da sveštenik Jokić nije ni saslušan jer je u bolnici.

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije i sveštenici su dva sata posle ponoći u pratnji policije dovedeni u Osnovno tužilaštvo u Nikšiću, pošto su prethodno u policiji davali izjave povodom jučerašnje litije u tom gradu.

Nikšićka policija je sinoć oko 22 sata u Parohijskom domu uručila naloge za saslušanja vladiki Joanikiju i sedmorici sveštenika, kako bi prikupili informacije o jučerašnjoj litiji u tom gradu.

 

Vladika Joanikije i sveštenici su, nakon toga, četiri sata proveli u policijskoj stanici, posle čega su odvedeni u Tužilaštvo u Nikšiću.

Akcija policije usledila je nakon što je crnogorsko Nacionalno koordinaciono telo za zarazne bolesti pozvalo Tužilaštvo da hitno reaguje zbog dešavanja u Nikšiću i ocenilo da je Nikšić u epidemiološkom riziku.

Ispred Parohijskog doma okupio se i veliki broj građana koji su skandirali: "Ne damo svetinje, ne damo vladiku"…

Srpska pravoslavna crkva je u Nikšiću organizovala je juče liturgiju i litiju na praznik Svetog Vasilija Ostroškog, na kojoj se okupio veći broj građana, uprkos zabrani javnih okupljanja zbog epidemije korona virusa.

Vršilac dužnosti vrhovnog državnog tužioca Ivica Stanković podsetio je juče sve vernike da je nakon ublažavanja mera, obavljanje verskih obreda omogućeno isključivo uz poštovanje preporuka Nacionalnog koordinacionog tela i naredbi Ministarstva zdravlja.

"Okupljanjem u Nikšiću odstupilo se od propisa nadležnih državnih organa i zato poručujem da ce svi oni za koje se, nakon prikupljenih obavještenja, podataka i dokaza od strane policije i nadležnog državnog tužilaštva, utvrdi da su svojim postupanjem prekršili donijete propise krivično odgovarati zbog toga", istakao je Stanković.

On je podsetio da je za najteže posledice izazvane krivičnim delima protiv zdravlja ljudi propisana kazna zatvora i do 12 godina.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Vučić i patrijarh zabrinuti zbog hapšenja

Aleksandar Vučić i patrijarh Irinej izrazili su danas veliku zabrinutost povodom hapšenja vladike Joanikija i sveštenika SPC u Crnoj Gori i nadu da će srpski narod postupati mirno i pribrano u trenucima u kojima niko razuman ne priželjkuje bilo kakve nemire i sukobe.

To je navedeno u zajedničkom saopštenju predsednika Aleksandra Vučića i patrijarha Irineja, nakon njihovog telefonskog razgovora.

Predsednik Srbije je izrazio uverenje da će vladika Joanikije i ostali uhapšeni sveštenici biti pušteni na slobodu u najkraćem mogućem periodu.

Vučić je, kako se navodi, pružio punu podršku patrijarhu srpskom Irineju i episkopima srpske crkve u Crnoj Gori u njihovim naporima da se svi problemi sa kojima se suočava rešavaju dijalogom, na miran način, uz puno uvažavanje prava i sloboda vernika SPC.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
16.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve